Platform voor de bouw
Vier tips voor duurzame en geïsoleerde werkgebouwen

Vier tips voor duurzame en geïsoleerde werkgebouwen

In tijden van crisis staan we voor tal van uitdagingen. Eentje daarvan is: hoe creëer je duurzame werkgebouwen met een efficiënt energiegebruik, een groene leefomgeving en veel natuurlijk daglicht? Met een klimaatcrisis, energiecrisis en een burn-out crisis, zijn duurzame en leefbare kantoren misschien wel de uitdaging van ons decennium.

Kies voor optimale isolatie

Bij bouwen aan vlaanderen vind je genoeg inspiratie projecten voor een duurzaam kantoor: van waterpompen tot een duurzame sokkel voor optimaal licht en ventilatie. In al deze duurzame kantoren zijn 4 onderdelen key: natuurlijke lichtinval, isolatie, ventilatie en groene energie. Laten we starten met isolatie, een erg actueel onderwerp gezien de huidige energieprijzen. Om de isolatie te verbeteren kies je voor isolerende ramen en deuren, zoals deuren van aluminium of pvc. Dit zijn beide erg isolerende materialen. Hoogrendementsglas, of HR glas, heeft een luchtlaag tussen glasplaten en een metalen laagje waardoor die de warmte bijhoudt. De kostprijs voor zo’n ramen is zeker de investering waard aangezien je wel 75 procent meer warmte bijhoudt met HR+++ glas ten opzichte van dubbel glas.

Minder beton, meer groen

Een daktuin geeft je gebouw niet alleen een prachtige look, het geeft ook extra isolatie en is een natuurlijke airco. Daarbovenop creëer je een grote groene plek in de stad waar insecten, bijen en vogels volop kunnen floreren. Een andere optie om meer groen rond en in je kantoren te brengen is met een mosmuur. Zo’n muur dempt geluid, verdeelt werkplekken en de vele kleine plantjes zuiveren de lucht. Ten slotte is een tuin met eeuwig groene planten en een handig irrigatiesysteem ook de perfecte ontspanningsplek voor werknemers. Geregeld een frisse halen in de kantoortuin zorgt niet enkel voor heel wat vitamine D. Een groene tuin kan ook bijdragen tot een werkplek vol rust, creativiteit en teamwork.

Spaarzaam met water

Regenwater dient niet enkel voor het irrigeren van je groene oase. Regenwater kan je ook perfect gebruiken om schoon te maken en voor de spoeling van het toilet. Duurzame ingrijpen die je kan doen, zijn een groen dak om regenwater te bufferen en regenwaterputten en buffertanks installeren. Verder zijn minder structurele, maar eerder dagelijkse zaken ook belangrijk voor een spaarzaam kantoor. Denk aan herbruikbare cups, een drinkwaterfilter en energiezuinige ijskasten.

Groene energie

De beste manier om je kantoor duurzaam van energie te voorzien is door te verwarmen met een warmtepomp en elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Lees zeker onze tips rond warmtepompen en groene energie. Wie weet verschijnt jouw kantoor wel ooit op bouwen aan Vlaanderen?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details