Platform voor de bouw
Vlaming tevreden over geplaatste spouwmuurisolatie

Vlaming tevreden over geplaatste spouwmuurisolatie

Miljoenen woningen in Vlaanderen hebben nood aan renovatie. Spouwmuurisolatie maakt een groot verschil voor bestaande woningen met een geschikte spouw. Van meet af aan heeft de Vlaamse overheid de toekenning van een premie voor spouwmuurisolatie gekoppeld aan een kwaliteitskader. Sinds de start van het kwaliteitskader werden er al 106.247 Verklaringen van Overeenkomstigheid gegenereerd, voor 13.081.350 m² geveloppervlakte. In 2019 waren dat er 8.365 voor bijna één miljoen m² (971.645m²) geveloppervlakte.

Een recente telefonische enquête van de vzw BCCA (Belgian Construction Certification Association) toonde aan dat 450 Vlamingen die in 2013 en 2014 na-isolatiewerken lieten uitvoeren vijf jaar na datum zeer tevreden zijn over de uitgevoerde werken en de gerealiseerde energiebesparing. Meer dan 8 op 10 respondenten zijn van plan om de aannemers aan te bevelen. Bovendien gewaagt meer dan 80 % van een hoger comfortgevoel gedurende de winter. Belangrijk om weten is dat er verschillende
materialen gebruikt zijn om de spouwmuurisolatie te realiseren: geëxpandeerde polystyreenkorrels,
minerale wol en PUR.

De respondenten lieten de werken uitvoeren door aannemers die – binnen het kwaliteitskader voor de na-isolatie van spouwmuren – gecertificeerd zijn door BCCA. Dit kwaliteitskader is gebaseerd op de combinatie van drie eisen: de producten en systemen moeten gebruiksgeschikt zijn, de installateurs moeten slagen in een theoretische examen en de installateurs moeten de werken op de bouwplaats uitvoeren volgens de ‘regels van de kunst’. Om in aanmerking te komen voor een premie, is die certificatie cruciaal.

Fris in de zomer, warm in de winter

De overgrote meerderheid van de respondenten blijkt overtuigd van de voordelen van spouwmuurisolatie. Van de respondenten heeft 84 % een hoger comfortgevoel in de winter en 76 % een hoger comfortgevoel in de zomer. Andere voorbeelden die werden aangehaald zijn de stabielere binnenmuurtemperatuur (bij 79 % van de respondenten) en de daling van het energie-verbruik voor verwarming (bij 64 % van de respondenten). Voorts stelden veel respondenten dat de binnenkant van de buitenmuren in de winter een stuk warmer aanvoelt dan voorheen. Ze ervaren ook minder tocht.

Het gemiddelde tevredenheidsniveau over het systeem lag zeer hoog (circa 80 %). Meer dan 90 % van de respondenten was tevreden over het contact met hun bouwfirma en de technische toelichting en documentatie die ze kregen. Meer dan 80 % was zeer tevreden over de uitvoeringskwaliteit van de aannemer. Meer dan 80 % van de klanten zou het bouwbedrijf aanbevelen aan anderen. Meer dan 60 % van de respondenten beschouwde het kwaliteitskader als een meerwaarde.

Belang van een vakman

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Deze enquête onderstreept het belang van gekwalificeerde uitvoerders met professionele installaties voor het inblazen of injecteren van spouwmuurisolatie. Klanten doen er onmiskenbaar goed aan om een gecertificeerde aannemer onder de arm te nemen: om de voorafgaande inspectie van de spouw te verzekeren, een goede communicatie rond de technische aspecten te waarborgen, de professionele uitvoering met de juiste materialen en correcte installaties te garanderen en omwille van de gedegen opvolging na de uitvoering van de werken.”

Doe voor de na-isolatie van gevels dus een beroep op de bijna zestig bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Het overzicht van gecertificeerde bedrijven staat op www.butgb.be en op www.energiesparen.be/spouwmuur.

Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap: “De gunstige resultaten van de enquête bewijzen dat we het bij het rechte eind hadden om de premie voor de na-isolatie van gevels te koppelen aan een kwaliteitssysteem. Ik hoop dat de hoge tevredenheid van bestaande klanten nieuwe klanten zal overtuigen om ook te investeren in na-isolatie en hun wooncomfort op die manier aanzienlijk te vergroten. In 2020 handhaaft de Vlaamse overheid trouwens een premie van 5 euro per m² geïsoleerde oppervlakte, zoals in 2019. Ook in 2020 zullen geïnteresseerden aan de gecertificeerde aannemers een verklaring van overeenkomstigheid met het kwaliteitssysteem moeten vragen om de premie te kunnen bekomen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details