Platform voor de bouw
Thema's

Wegwijs in het nieuwe Antwerpse provinciehuis

zeno_website_provinciehuis_06-kopieren

7 juli 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het Antwerpse provinciebestuur koos er resoluut voor om zijn nieuwe kantoor- en representatiegebouw niet louter voor intern gebruik te reserveren, maar om het ook aantrekkelijk te maken voor bezoekers en er zelfs congressen en andere events van derden te laten plaatsvinden. Een duidelijke en heldere signalisatie was dan ook onontbeerlijk.

zeno_website_provinciehuis_08-kopieren

De provincie liet een origineel ontwerp op punt stellen door een Nederlands designkantoor. De praktische uitwerking liet ze over aan de Antwerpse onderneming Zeno Signmakers, die in 2000 werd opgericht. Die had haar sporen al verdiend met de signalisatie van onder meer woonzorgcentrum Hof ter
Schelde – met op Antwerpse straatnaamborden gebaseerde signalisatie – en het nieuwe Havenhuis van Antwerpen. “Signalisatieopdrachten zijn zelden van deze omvang”, getuigt bestuurder Carlo Stalpaert. “Bovendien vragen de meeste klanten om standaardoplossingen. Dit was daarentegen puur maatwerk.”

Groot, maar niet overdreven

Stalpaert onderscheidt deze dagen twee modetrends. “Sommige klanten kiezen voor een minimalistische vormgeving, terwijl het bij anderen zo groot mogelijk moet zijn. De provincie Antwerpen koos voor een vrij prominent, maar zeker niet overdreven letter- en cijferkorps. De bezoeker die het provinciehuis voor het eerst betreedt, ziet meteen waar hij of zij de liften kan vinden en welke richting hij of zij moet kiezen voor een bepaalde afdeling of ruimte. Het sobere lettertype is wel vrij traditioneel.”

zeno_website_provinciehuis_05-kopieren

Driedimensionaal

De productie en plaatsing van de signalisatie nam circa zes maanden in beslag. “Dat is te wijten aan het atypische driedimensionale karakter”, legt Stalpaert uit. “Vermoedelijk ligt het daaraan dat geen enkele concullega reageerde op de openbare aanbesteding. De cijfers en letters bestaan uit plexiglas. Die hebben we op aluminium profielen verankerd die zelf blind – lees: zonder zichtbare schroefkoppen – aan de wanden zijn bevestigd. Om de belettering op de profielen te kunnen aanbrengen, moesten we er ook de nodige sleuven uit-slijpen. We hadden dit nooit eerder op die manier moeten doen en ik heb het ook nog nooit ergens anders gezien.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details