Platform voor de bouw
Wereldkampioen in corrosiepreventie
Brandtoren Kalmthoutse Heide: een 42 meter hoog landmark. (Architect: NOHNIK – Foto: NOHNIK)

Wereldkampioen in corrosiepreventie

Thermisch verzinken is een uniek procedé dat al meer dan 150 jaar bestaat. Geen enkele andere methode komt volgens Hans Boender van brancheorganisatie Zinkinfo Benelux ook maar enigszins in de buurt van deze compleetste, duurzaamste vorm van corrosiepreventie voor staal. “Thermisch verzinken is de absolute wereldkampioen in corrosiepreventie en zorgt voor een onderhoudsvrije, zorgeloze levensduur van vele tientallen jaren”, aldus Boender. Ook in de circulaire economie bewijst deze eeuwenoude methode zijn belangrijke, unieke meerwaarde.

Kaseco: het eerste huis-in-een-serre op Belgische bodem. (Architect: Koen Vandewalle – Foto: PhotoJoost.com)

Als brancheorganisatie behartigt Zinkinfo Benelux de belangen van thermische verzinkers in de Benelux. “Al meer dan zeventig jaar lang is het promoten van thermisch verzinken de corebusiness van onze vereniging”, stelt Hans Boender. “Hoewel deze conserveringsmethode voor staal al in 1742 op laboratoriumschaal werd ontdekt door de Fransman Malouin, was het pas honderd jaar later – tijdens de industriële revolutie – dat ze op echt grote schaal werd toegepast. Destijds waren het voornamelijk kleine voorwerpen die verzinkt werden. Zoals onder andere emmers en teilen die dagelijks op de boerderij gebruikt werden. Tegenwoordig zijn dergelijke producten echter uit (gerecycled) plastic gemaakt en zijn het net de stalen balken van de grote stallen die verzinkt worden, om in de agrarische sector te blijven. En zeker in een dergelijke omgeving bewijst de lange, onderhoudsvrije levensduur van thermisch verzinkt staal zijn grote meerwaarde.”

Gevangenisdorp Haren: een gevangenisdorp voor een humanere aanpak van detentie. (Architect: B2Ai, EGM architecten – Hoofdaannemer: Denys – Foto: B2Ai, EGM architecten)

CO2-neutrale producten

Gedurende de voorbije decennia raakte het thermisch verzinken steeds meer ingeburgerd en werd het veel breder geaccepteerd. “Er is dan ook al heel veel bereikt qua verbetering van de veiligheid, optimalisaties inzake energieverbruik en de samenstelling van zink op zich om tot CO2-neutrale producten te komen”, weet Boender. “Een belangrijke doelstelling van onze brancheorganisatie is om als beroepsvereniging gezamenlijk stappen te zetten om nog verder te komen. Want dankzij thermisch verzinken wordt gekozen voor 100 % circulair staal als eindresultaat. Als het demonteren van een constructie om deze elders opnieuw op te bouwen geen soelaas meer biedt, is het zonder probleem mogelijk om het verzinkte staal aan het einde van zijn levenscyclus te ontzinken en om te smelten. Het zink wordt dan keurig opgevangen, zodat beide grondstoffen zonder verlies van eigenschappen intact blijven en 100 % gerecycled kunnen worden. Een heel sterke troef in de circulaire economie.”

Parkeergebouw Thor Park: een volledig demonteerbare en herbruikbare constructie. (Architect: Architects in Motion – Foto: Peter Mertens)

What you see is what you get

“Thermisch verzinken is een uiterst betrouwbare conservering”, vat Boender samen. “Na het aanbrengen ‘valt’ het er immers nooit meer af. Ook niet na vele tientallen jaren intensief gebruik. Kortom: ‘what you see is what you get’.” Om de vele voordelen van thermisch verzinken – ook in de circulaire economie – nog beter onder de aandacht te brengen, organiseert Zinkinfo Benelux regelmatig kennissessies, webinars en learning lunches voor architecten, staalbouwers, opdrachtgevers en alle andere geïnteresseerden. “Daarnaast verzorgt Zinkinfo Benelux als onafhankelijke brancheorganisatie keuringen en inspecties, en fungeren we ook steeds vaker als adviserende helpdesk”, besluit Hans Boender. “Ook niet-leden met vragen over thermisch verzinken staan we vanzelfsprekend graag met raad en daad bij.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details