Platform voor de bouw
Wiegelied – Oostende | Paalfunderingen voor een stabiel gebouw

Wiegelied – Oostende | Paalfunderingen voor een stabiel gebouw

Een stabiel gebouw begint bij stevige funderingen. Meestal volstaat de traditionele fundering van gestort beton om de stabiliteit te garanderen. Maar soms is de structuur van de grond niet draagkrachtig genoeg. In dat geval biedt een paalfundering een betrouwbare oplossing.

In West-Vlaanderen is de kuststrook globaal genomen minder stabiel qua ondergrond. Vandaar de nood aan een paalfundering.

Voor Wiegelied werd er geopteerd voor een GVS-paal. Voor de uitvoering van dit type paal voerde De Waal Solid Foundations een paalmachine van 70 ton aan op de werf. Tijdens het boren wordt de grond zijdelings verdrongen, waarna het beton gestort en de wapening geplaatst wordt. De variabele parameters – soort beton, wapening, boordiameter en diepte – vloeien voort uit de eigen berekeningen gemaakt aan de hand van het grondonderzoek. 

Voldoende draagkracht creëren
In sommige regio’s is De Waal merkelijk actiever dan in andere. In West-Vlaanderen is de kuststrook globaal genomen minder stabiel qua ondergrond. Zo ook in Oostende. “We voerden er al vaak werken uit. In Koksijde daarentegen – om een andere kuststad te noemen – zijn we minder aan de slag. Daar is de grond beter en zijn paalfunderingen een uitzondering”, weet projectleider Mike Blieck.

In elk project is de tonnageberekening uit de stabiliteitsstudie het uitgangspunt voor de berekening van de paalfundering. Daarbij worden zowel de punt- als de wrijvingsweerstand berekend. Voor Wiegelied resulteerde die voorstudie in een paalfundering van 53 palen met een boordiameter van 31/51 cm en een paallengte van 9 meter. Een behoorlijke klus. “Voor wie er niet in thuis is, lijkt dat een heel complex en uitvoerig werk, maar dankzij onze jarenlange ervaring en knowhow is de uitvoering van de paalfunderingen vlekkeloos verlopen. Mede dankzij de vlotte samenwerking en goede terreinvoorbereiding door onze klant.”

In elk project is de tonnageberekening uit de stabiliteitsstudie het uitgangspunt voor de berekening van de paalfundering.

Grootste speler in België
Eind juni 2017 ontstond De Waal Solid Foundations uit een fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken. De drie bedrijven bundelden hun ervaring en expertise om hun marktpositie te versterken. Het bedrijf is toonaangevend in de funderingstechnieken in België.

Mike Blieck: “Eigenlijk zijn we al sinds de jaren 60 actief in de branche. Dankzij de fusie kunnen we onze klanten nu nog meer mogelijkheden bieden. We beschikken over een ruim, modern machinepark. Onze afdelingen zijn complementair, en tegelijk kunnen we meer specialiseren. Dat maakt ons als bedrijf sterker.”  

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Olivier Rens

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details