Platform voor de bouw
Zorg

Woonzorgcentrum Herenhof sluitstuk van vernieuwde Dungelhoeffsite

Foto-2
Zitmogelijkheden in een vrije opstelling verhogen het ongedwongen karakter.

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | Charles-Luka Schweizer - Timesaver

25 maart 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Op de site van de voormalige Koninklijke Cadettenschool Dungelhoeffkazerne in Lier verrees een bijzonder Design & Build-project. Het bouwprogramma omvatte een publiek gedeelte rond het Paradeplein met het stadskantoor, het Sociaal Huis, een openbare ondergrondse parking en de aanleg van het publieke domein. Het private vastgoedgedeelte bestond uit een residentieel programma en een woonzorgcentrum. De bijzonder open site ademt rust en ontspanning, hoewel de gezellige stadskern zich amper 500 meter verderop bevindt.

Woonzorgcentrum Herenhof bestaat uit twee delen: een deel met 128 woonzorgkamers en een gedeelte met dertig assistentiewoningen.

De site is gelegen tegen het historisch centrum van Lier. Hij omvat tevens een nieuw park en een nieuw plein en incorporeert het bestaande zwembad. “Apollo Lier NV beschikte over de vergunning om er een woonzorgcentrum uit te baten en vertrouwde de Design & Build-opdracht toe aan Cordeel”, begint Guy Thyssen, directeur van Cordeel zetel Hoeselt. “Bij oplevering hevelde Apollo Lier NV zijn aandelen over naar Care, Property & Investment (CPI), dat gespecialiseerd is in zorginfrastructuur en dat nu eigenaar is van het gebouw. De grote actoren zijn Stad Lier, SOLAG (het stedelijk ontwikkelingsbedrijf van Lier) en Cordeel zetel Hoeselt.”

Verschillende vormen en materialen zorgen voor een speelse, huiselijke sfeer.

Bijzondere architectuur

Voor de ontwikkeling van de volledige Dungelhoeffsite deed Cordeel een beroep op meerdere architectenbureaus. Voor woonzorgcentrum Heren-hof, het sluitstuk van de site, was dat Met Zicht op Zee Architecten en Ontwerpers. Architect- zaakvoerder Brent Mulder Lugtigheid: “In 2014 werden wij door Cordeel zetel Hoeselt geconsulteerd om het Herenhof te ontwerpen. Voor het woonzorgcentrum kozen we voor een bijzondere architectuur: losse componenten die hier en daar wat ‘gedraaid’ tegen elkaar aanleunen om de enorm lange gevel een plek te geven en in één oogopslag duidelijk te maken waar de inkomruimte, woonzorgkamers en assistentiewoningen zich be-vinden. Halverwege de Kazernedreef ‘plooit’ de gevel naar de tuin toe, waar hij zich in grotere componenten ontvouwt.

In de buitenomgeving is het fijn en veilig vertoeven.

Interieurvisie

Het Herenhof is opgebouwd uit kalkzandsteen, gipsblokken voor de niet-dragende wanden en breedvloerplaten als structuurelementen. De keuze voor klassieke bouwmaterialen werd mede beïnvloed door de vereiste uitvoeringssnelheid. Vulpia, dat meerdere zorginstellingen beheert, hanteerde een welomlijnde interieurvisie. “Die zienswijze heeft ons voor een stuk geholpen om aan het verwachtingspatroon te voldoen, onder meer op het vlak van kleurtinten”, stelt de architect.

De functioneel ingerichte kamers met zachte, warme kleurtinten.

Tweeledig complex

Het Herenhof bestaat uit twee delen: aan de zijde van het Paradeplein bevindt zich een gedeelte waarin dertig assistentiewoningen zijn ondergebracht en anderzijds is er het woonzorgcentrum met 128 kamers. Guy Thyssen: “Het woonzorggedeelte bestaat uit een gelijkvloers met twintig kamers en een zorgboulevard (kine, arts, kapper, administratie en Grand Café). De drie verdiepingsniveaus zijn voorbehouden voor de rest van de kamers, waarbij de gang telkens onderbroken wordt door een dagzaal en een verpleegpost. Het andere bouwdeel telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan dertig assistentie-woningen. Een deel van het complex is onderkelderd en herbergt de technische ruimtes, de grootkeuken, een wasserij en de personeelsrefter. De parkeerkelder onder de assistentiewoningen sluit aan op de ruime stadsparking onder het Paradeplein.”

Grand Café als belevingselement

“De zorgboulevard en het Grand Café vormen eigenlijk de marktplaats van het gebouw”, zegt de architect. “Het uiterst transparante horecagedeelte profileert zich als een extra belevingselement aan de straatkant. Je kan dwars door het Grand Café heen kijken en zo een glimp opvangen van de prachtig aangelegde tuin. Daar bevindt zich tevens een moestuin, afgezoomd met hagen, waar de bewoners actief bezig kunnen zijn, net als op het fraaie wandelparcours met zitbanken.”

“De grootste uitdaging in dit project was de vereiste om tijdig op te leveren. Dat is in normale om- standigheden al een hele klus, maar hier kwam ook de langdurige coronapandemie om het hoekje kijken”, besluit Guy Thyssen. “Wij en alle andere betrokken actoren zijn blij dat we de werken exact op de vooropgestelde datum konden beëindigen.”  

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Apollo Lier (Hasselt)

Architect
Met Zicht op Zee Architecten en Ontwerpers (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)
Cordeel (Hoeselt)

Participanten aan het woord
EB Projects – Maatmeubilair
De interieurinrichting van woonzorgcentra, rusthuizen en serviceflats vormt de corebusiness van EB Projects, maar ook sociale woningen, scholen, openbare gebouwen, bedrijven enzovoort maken deel uit van de orderportefeuille. Het bedrijf uit Herentals focust daarbij op de interactie tussen mens en meubel. EB Projects droeg eveneens zijn steentje bij aan de realisatie van woonzorgcentrum Herenhof. Logisch, want de bouwheer werkte in het verleden al meermaals samen met EB Projects, dat bovendien uitermate gespecialiseerd is in kwaliteitsvol maatwerk. Een snelle opsomming van wat dit dynamische bedrijf in het Herenhof realiseerde, is adembenemend: het ontwerp, de productie, de levering en de plaatsing van maatmeubilair in 128 zorgkamers (badkamer, niskast, kolomkast, kamerkasten), dertig assistentiewoningen (keuken, tv-meubel, badkamerkast, slaapkamerkasten) en de ontvangstbalie. Ook het vaste meubilair in het Grand Café, zeven verpleegposten, zeven dagzalen, het kapsalon, het directie-lokaal, de administratieve ruimtes, de personeelskeuken en het dokterskabinet is van de hand van EB Projects, alsook de personeelslockers, een dertigtal haspelkasten enzovoort.

“Zo’n omvangrijk project is geen sinecure”, zegt Frank Geerts van EB Projects. “Het vergt immers een behoorlijke productie- en plaatsingscapaciteit. Een grote personeelsbezetting en een uitgebreid machinepark zijn daarbij uiterst belangrijk om productie- en levertijden tot een minimum te beperken. Daarnaast dient er ook gestreefd te worden naar een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.” Op al deze vlakken scoorde EB Projects uitstekend. Een toonbeeld van expertise en vakkennis, want de leveringstermijnen van productiematerialen en huishoudtoestellen werden steeds langer en de prijzen van grondstoffen steeds hoger naarmate het project vorderde. Toch gebeurde de oplevering precies volgens planning. EB Projects staat dan ook voor op-en-top Belgisch maatmeubilair. Van ontwerp over productie tot en met de plaatsing: alles gebeurt in eigen huis.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details