Tagarchief: Lommel

Kempenaars bouwen nieuwe betoncentrale in Lommel

Schermafbeelding-2021-11-03-om-10.59.30-540×365-1
Lees het gehele artikel

De Kempense ondernemers Pat Spooren uit Dessel-Witgoor en Serge Meulemans uit Lichtaart zijn intussen 10 jaar zaakvoerder van 3T Prefab Beton, dat gevestigd is in Lommel. Het bedrijf maakt kant-en-klare betonelementen, en kan een mooie organische groei boeken mede door de steile opmars van prefab constructies in de bouwsector. Dit jaar  nog gaat de derde bouwfase in voor de uitbreiding van de gebouwen. Er wordt 5.000 m2 bijgebouwd, met onder meer een volledig geautomatiseerde betoncentrale.

De groei van 3T Prefab Beton komt door een stijgende vraag naar kant-en-klare bouwelementen. “Het moet vooruitgaan op de werf”, zegt Pat Spooren, medezaakvoerder van 3T Prefab Beton. “Onze prefab trappen, balkons of draaitrappen zorgen voor een flinke tijdwinst, en bieden ook op andere vlakken een besparing. Zo is het niet nodig om mallen te maken op de werf, en deze te stockeren, en hoeft er geen betonmixer naar de werf te komen. Dat zorgt dus ook voor een tijdsbesparing.”

“De vraag is enkel gestegen, zowel voor overheidsgebouwen en ziekenhuizen als appartementen en individuele woningbouw. Ook bij renovatie kiezen bouwheren vaker voor prefab betonelementen.” 3T Prefab Beton werkt vaak als onderaannemer voor gerenommeerde spelers uit de bouwsector.

3T Prefab Beton groeide uit tot een KMO met intussen zo’n 40 werknemers. De bedrijfsgebouwen en -terreinen evolueerden mee. “In Lommel was er 10 jaar geleden nog veel plaats en industriegrond. Daarom kozen we die locatie als uitvalsbasis voor ons bedrijf. 4 jaar geleden kochten we 3 hectaren grond bij om ruimte te maken voor de productie en stockage.” Met de derde fase, die nog dit jaar ingaat, komt er onder andere een volledig geautomatiseerde betoncentrale bij.

“Met onze nieuwbouw kunnen we extra groei ambiëren, zowel in werk als in personeel. We hebben goed werkvolk en een goed team waar iedereen hard aan elkaar hangt”, aldus Spooren. “Spontaniteit, professionaliteit en flexibiliteit liggen hier aan de basis van onze werksfeer.”

Lommel, WZC De Bekelaar | Kersvers onderkomen voor Lommelse senioren

wzc-bekelaar-lommel-0921-1219-kopieren
Lees het gehele artikel

Achter het voormalige woonzorgcentrum De Bekelaar, dat zijn beste tijd achter de rug heeft, verrees de voorbije maanden een nieuwbouw die vanaf 2020 alle functies van het bestaande volume overneemt. In eerste instantie biedt De Bekelaar 2.0 plaats aan negentig bewoners, maar in een tweede fase zal de capaciteit zelfs oplopen tot honderdtwintig bewoners. Bovendien bevinden zich op het gelijkvloers een kapsalon, een cafetaria, een grootkeuken, kineruimtes, polyvalente zalen en enkele logistieke functies en kantoren. 

In 2007 opende woonzorgcentrum ‘De Bekelaar’ zijn deuren in het voormalige ziekenhuisgebouw aan de Kliniekstraat in Lommel. Al snel groeide het uit tot een complex met 75 wooneenheden en drie plaatsen voor kortverblijf, maar al even snel werd duidelijk dat er nood was aan een nieuw woonzorgcentrum dat kon voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van senioren. M4 architecten en ingenieurs ontwierp een gebouw dat op het gelijkvloers een heel aantal algemene functies groepeert. De eerste en tweede verdieping herbergen drie vleugels van telkens vijftien kamers.

De gevelsteen is verwerkt met in de massa gekleurde doorstrijkmortel.

 

Traditionele opbouw

Het was Cordeel dat het architecturale concept op deskundige wijze naar de praktijk vertaalde. “Het nieuwe woonzorgcentrum heeft een traditionele opbouw”, vertelt projectmanager Rudi Bloemen. “Het binnenspouwblad en de dragende muren zijn uitgevoerd in gemetselde betonblokken. De vloeren bestaan uit voorgespannen welfsels en breedvloerplaten, en de dakstructuur uit een combinatie van lichtgewicht hellingsbeton en EPS-isolatieplaten, afgewerkt met roofing. De gevelsteen is verwerkt met in de massa gekleurde doorstrijkmortel en het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in aluminium. De vloeren van de kamers en de gangen zijn bekleed met pvc, terwijl de vloeren van de kantoren en de keuken uit keramische tegels (60*60) bestaan.”

“Bouwkundig gezien was het vrij standaard, al vormde het centrale gedeelte wel een moeilijkheid”, aldus projectmanager Rudi Bloemen.

 

De wanden van de sanitaire cellen in de kamers zijn aan de buitenzijde uitgevoerd in HPL op multiplex, en aan de binnenzijde in volkern. Om extra ruimte te winnen, is de dubbele schuifdeur geïntegreerd in de wand en zijn de Sanblocks in de badkamers verwerkt in de metselwerkmuren en vervolgens brandwerend afgewerkt. “Bouwkundig gezien was het vrij standaard, al vormde het centrale gedeelte wel een moeilijkheid. De combinatie van acht schuine ronde kolommen en ingebetonneerde stalen profielen vroeg extra aandacht.”  

De eerste en tweede verdieping herbergen drie vleugels van telkens vijftien kamers.

 

Technische optimalisaties

Het gebouw wordt verwarmd via gascondensatieketels, die klassieke radiatoren aansturen. Een ventilatiesysteem C (in de kamers) en een ventilatiesysteem D (in de personeelsruimtes) dragen eveneens bij tot het binnencomfort. In de polyvalente zaal en enkele zitruimtes is eveneens koeling voorzien. “Als de koel-installatie gedurende de zomer werkzaam is, laten we de afgevoerde warmte niet zomaar verloren gaan, maar recupereren we ze voor de voorverwarming van het sanitair warm water. Aangezien het dossier al is opgestart in 2013, kunnen we dit systeem gerust behoorlijk vooruitstrevend noemen”, zegt Wim Dieltjens, projectmanager bij studiebureau boydens engineering.

De lichte gevelsteen en het parelmoergouden schrijnwerk passen wonderwel bij elkaar.

 

“Het sanitair warm water is overigens een belangrijk gegeven in woonzorgcentra. Het is cruciaal dat de bewoners meteen over warm water kunnen beschikken, maar de keerzijde van de medaille is wel dat het warmwater-circuit voortdurend gevoed moet worden. Dit zorgt voor opwarming van het gebouw, wat in de zomer minder opportuun is. Vandaar dat we het water niet verwarmen tot 60 à 65 °C, maar slechts tot 45 °C. Bijgevolg gaan we legionellabesmetting tegen via chemische desinfectie. Dit levert een win-winsituatie op: minder warmteverlies gedurende de winter en minder opwarming gedurende de zomer, in combinatie met een lagere energie-factuur. De Bekelaar is een gebouw dat qua maintenance zeer eenvoudig is. Het is in feite een groot huis. Alles is uiteraard wat ruimer gedimensioneerd, maar de onderhoudsnood is even minimaal. Het spreekt voor zich dat de bouwheer dit sterk op prijs stelt.”   

Lommel De Soeverein | Multifunctioneel sportcomplex garandeert unieke beleving

Lees het gehele artikel

‘Pure beleving bieden’, dat is het motto van Sportpark De Soeverein in Lommel. Sinds de opening van een omvangrijk, ultramodern sportcomplex met zwembad, tennishal en brasserie maakt het die ambitie helemaal waar. Dat sportliefhebbers uit de Noord-Limburgse regio zich voortaan kunnen uitleven in een state of the art accommodatie, is te danken aan de doorgedreven toepassing van de DBFMO-formule: een totaalpakket met ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie.

Een wedstrijdbad van 25 meter en een instructiebad, beide met beweegbare bodem. Een familieglijbaan. Een wellnessgedeelte met whirlpool, sauna en stoombad. Een peuter- en kleuterbad met zogeheten ‘splashelementen’. Een spraypark in de openlucht, dat aansluit op het ruime terras van de brasserie, waar honger en dorst naar harten-lust gestild kunnen worden. Vier indoortennis-banen met bijbehorende kleedkamers, die ook bestemd zijn voor personen die even verderop gebruikmaken van de atletiekbaan. Het mag duide-lijk zijn: sportcentrum De Soeverein is het nieuwe hart van de Lommelse sportbeleving, een sfeervolle ontmoetingsplek voor al wie zwemt, tennist, de nabijgelegen speeltuin bezoekt en/of graag een hapje en een drankje nuttigt in een gezellig kader.

De zwemvoorzieningen in sportcentrum De Soeverein zijn van een erg hoog niveau.

Schot in de roos

Het verhaal achter deze gloednieuwe sportaccommodatie is best bijzonder. Pellikaan en Optisport bundelden de krachten via de oprichting van Optisport Lommel nv, dokterden een aantrekkelijk programma uit en zetten een ‘DBFMO’ op poten om hun ambitieuze plannen in de praktijk te brengen. “Dit liet ons toe om het concept tot in de puntjes uit te werken en het aanwezige potentieel maximaal te benutten”, vertelt Johan Tousseyn, algemeen directeur van Pellikaan. “Het nieuwe sportcentrum is geschikt voor tal van doelgroepen, met sport, recreatie en gezondheid als rode draad. Alle bezoekers (zo’n 160.000 per jaar) kunnen er van ’s morgens tot ’s avonds terecht om te sporten of te genieten van de fijne sfeer. Bovendien hebben we er alles aan gedaan om het complex zo kindvriendelijk mogelijk in te richten. Zo is elk bad in het zwemgedeelte uitgerust met een afzonderlijke geluidsinstallatie en speciale verlichting om kinderfeestjes een extra dimensie te kunnen geven. Het nieuwe sportcentrum is een schot in de roos, want het zwembad, de tennishal en de brasserie zijn intussen uitgebreid getest en goedgekeurd! Optisport Lommel staat de eerste dertig jaar in voor het onderhoud en de uitbating van het complex, waarna het geheel eigendom wordt van de stad.”

 

Het spraypark sluit aan op het ruime terras van de brasserie, waar honger en dorst naar hartenlust gestild kunnen worden.

Bijzondere missie

“Sportcentrum De Soeverein fungeert in wezen als toegangspoort tot de rest van het sportpark, dat onder meer plaats biedt aan een atletiekbaan, een speeltuin en voetbalterreinen”, zegt Tom Coppens, architect-partner bij Architectengroep A4. “Het Duitse POS4 Architekten, dat al heel wat zwembadontwerpen op zijn actief heeft, nam het voorontwerp op zich, waarna wij de omgevingsvergunning hebben ingediend, de uitvoering hebben opgevolgd, enzovoort. Zelf hebben we intussen ook al vijfentwintig à dertig sporthallen gerealiseerd, dus we hadden al ruim voldoende watertjes doorzwommen om deze bijzondere missie tot een goed einde te brengen. Dergelijke projecten gaan altijd gepaard met enkele specifieke aandachtspunten. Zo was het onder meer zaak om de akoestische nagalmtijd zeer goed onder controle te houden. Om een visuele link te creëren met de buitenspeeltuin aan de overzijde van het complex is het spraypark geïntegreerd in de pergolaconstructie van het terras. Deze zones lopen als het ware in elkaar over, zodat ouders iets kunnen eten en drinken terwijl hun kroost zich uitleeft tussen de fonteintjes. Aangezien de omringende bodem ietwat opgehoogd is, is de footprint van de omvangrijke tennishal enigszins gemilderd.”

Het nieuwe sportcentrum is een sfeervolle ontmoetingsplek voor al wie zwemt, tennist, de nabijgelegen speeltuin bezoekt en/of graag een hapje en een drankje nuttigt in een gezellig kader.

De meerwaarde van DBFMO

Het nieuwe sportcentrum is niet alleen op en top functioneel en visueel aantrekkelijk, maar zeker ook technisch vooruitstrevend en duurzaam. “Een WKK en twee gasgestookte ketels staan in voor de verwarming van het complex. Ook luchtgroepen met hoogrendementswarmterecuperatie dragen hun steentje bij. Er zijn PV-panelen op het dak geplaatst, en het complex is quasi volledig uitgerust met ledverlichting. Het gebouw is doorgedreven geïsoleerd (K19), is in het zwemgedeelte voorzien van driedubbele beglazing en heeft door zijn specifieke lay-out geen nood aan actieve koeling”, aldus Audrey Faghel van de Division Buildings bij Sweco Belgium, dat verantwoordelijk was voor de technische studies, het luik stabiliteit en de bijbehorende werfopvolging. “We waren al betrokken vanaf de aanbiedingsfase en hebben dus mee aan het concept gesleuteld, de totaalprijs bepaald, enzovoort. In dat opzicht is de DBFMO-formule een zegen, want het bevordert de coördinatie tussen alle betrokken partijen. Je kan meteen zeer concreet beginnen werken en vormt vanaf dag 1 een hecht team. Anderzijds plaatst het je voor een forse uitdaging, want je moet ook rekening houden met de exploitatie en de financiering. De materiaalkeuze heeft een grote impact op het latere onderhoud en de gebruiksvriendelijkheid, dus het komt erop aan om goed vooruit te denken, alles nauwkeurig af te wegen en elk cruciaal aspect – binnen de marges van het beschikbare budget – in rekening te brengen. Ik denk dat we mogen stellen dat we daar uitstekend in geslaagd zijn!”  

 

Strakke nieuwbouw zet in op lokale verankering

buitenkant-kopieren
Lees het gehele artikel

Toen het Lommelse dakwerkersbedrijf Thebo drie jaar geleden op zoek ging naar een geschikte locatie voor een nieuwe vestiging, zodat het zijn exponentiële groei geen halt moest toeroepen, viel het oog van zaakvoerders Erik en Jordy Theunissen op Rietkolk. In ‘het gezelligste industriepark van Limburg’ vond Thebo de lokale verankering die het zo koestert. “Wat daarnaast opvalt, is de sterke onderlinge synergie tussen de aanwezige bedrijven”, klinkt het.

Thebo is een dakwerkersbedrijf dat gespecialiseerd is in platte daken. Het gebruikt zowat alle membranen die er bestaan, van pvc over epdm tot roofing, en richt zich tot zowel particulieren als de industrie. De laatste jaren voert het bedrijf, dat VCA-gecertificeerd is, wel vaker grotere projecten uit, zoals appartementsgebouwen, industriehallen en zelfs nucleaire sites. Voorts is het zich ook gaan toespitsen op zuurbouw. Thebo bestaat eigenlijk al meer dan veertig jaar, maar nam tien jaar geleden een doorstart, toen Erik Theunissen en zijn zoon Jordy aan het roer kwamen te staan. “Aanvankelijk hadden we niet meer dan een schuur. Acht jaar geleden verhuisden we dan naar een bedrijfshal, maar sinds kort zitten we dus hier, op Rietkolk, wat velen ‘het gezelligste industriepark van Limburg’ noemen”, vertelt Erik Theunissen. “Hoewel we hier nog maar pas zitten, kan ik dat laatste al volmondig beamen. Hier zijn eigenlijk enkel jonge Lommelse bedrijven gevestigd, wat voor een heel familiale sfeer zorgt.”

Strakke nieuwbouw zet in op lokale verankering

Erik Theunissen, die het bedrijf samen met zijn zoon Jordy leidt, in zijn nagelnieuwe bureau.

 

Zwarte sandwichpanelen

Zwarte sandwichpanelen geven de nieuwe vestiging van Thebo een strakke en sobere aanblik. Ook in het interieur is die trend doorgetrokken. De structuur bestaat uit metselwerk en grote overspanningen. Alle binnenmuren zijn gipskartonwanden, zodat de verdeling van de ruimtes in de toekomst makkelijk aan te passen is. De nieuwe thuisbasis van Thebo heeft een oppervlakte van zo’n 2.200 m², waarvan 680 m² hal, en biedt voldoende plaats voor de voertuigen van het bedrijf en zijn bezoekers. Dankzij energiebesparende
domotica, een goede isolatie en zonnepanelen is de vestiging ook bijzonder duurzaam.

Van Den Boer Concept, gevestigd aan de overkant van de straat, was verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe Thebo-gebouw (onder de naam Dimmo Projects). Van alle bedrijfshallen op Rietkolk, trouwens. De projectontwikkelaar kocht het terrein enkele jaren geleden, als onderdeel van een groot perceel van 10,5 hectare aan het industriegebied Nolim, om naar eigen zeggen een pasklaar antwoord te bieden op de vraag van de markt. Filip Remans van Van Den Boer Concept: “Heel wat startende ondernemingen willen graag een klein en betaalbaar eigen pand, maar vonden voor de realisatie van Rietkolk niet echt hun gading in dat segment. Daarom hebben wij in eerste instantie beslist om eenheden van 144 tot 316 m² te realiseren. Met succes, want in een mum van tijd waren alle panden verkocht. Op de overige gronden bouwden we op maat van de klanten – en dus ook voor Thebo – nog eens circa 35 bedrijfspanden vanaf 500 m². Daar zijn ook uitbreidingsmogelijkheden, wat de bedrijven in kwestie de kans geeft om verder te groeien.”

Strakke nieuwbouw zet in op lokale verankering

De look & feel van het interieur sluit perfect aan bij de uitstraling van de buitenzijde.

 

Volledig ontzorgd

“Wat opvalt in de bedrijvenlijst van Rietkolk is de sterke lokale verankering. Je vindt er vooral bedrijven uit Lommel, Overpelt en Neerpelt”, vervolgt Remans. “Wat ook heel fijn is om te zien, is de onderlinge synergie tussen de bedrijven. Ze kennen elkaar, doen een beroep op elkanders diensten en verwijzen klanten spontaan door.” Een mooi extraatje is het achterliggende natuurgebied. Van den Boer Concept legde wandel-paden aan rond de plaatselijke waterbekkens en zaaide er bloemenweides in, zodat werknemers tijdens hun pauze een frisse neus kunnen halen in een aangenaam kader.

“Wat voor ons een absolute voorwaarde was, was dat we gedurende het bouwproces volledig ontzorgd werden. Van Den Boer Concept kwam perfect tegemoet aan die eis”, aldus Theunissen. “Zo konden wij ons tot de eigenlijke verhuis blijven focussen op onze werkzaamheden. Zeer belangrijk, want ‘kwaliteit en flexibiliteit staan voorop’ is niet voor niets onze leuze. Alles verliep ook bijzonder vlot. Zo duurde het, eens de ruwbouw er stond, slechts drie maanden vooraleer de nieuwbouw instapklaar was.”