Platform voor de bouw
Vertrouwen, voorbereiding en vakmensen
In Baasrode verrijst een nieuwe woonzorgcampus: ‘De Cocon’.

Vertrouwen, voorbereiding en vakmensen

367 kalenderdagen. In zo’n korte tijd slaagde bouwbedrijf MBG erin om de eerste fase van het woonzorgcentrum in Baasrode op te leveren. 3200 m² bebouwde ruimte, sleutel-op-de-deur. De laatste werkman verliet het terrein vlak voor het bouwverlof. In de weken daarna zijn alle bewoners verhuisd naar hun nieuwe stek.

MBG leverde de eerste twee gebouwen – goed voor 3200 m² – na 367 kalenderdagen op.

In Baasrode, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Dendermonde, verrijst een gloednieuwe, groene en ecologische woonzorgcampus: ‘De Cocon’. Inclusief een woonzorgcentrum voor 126 bewoners en acht assistentiewoningen. In totaal komen er zes rondvormige gebouwen die via bruggen en gangen met elkaar verbonden zijn. In juli 2022 verhuisden de eerste bewoners naar hun nieuwe stek in een van de eerste twee gebouwen, na een uitvoeringsproces van amper een jaar. MBG start nu in de tweede fase met de vier resterende gebouwen.

Gregory Bruxelman: “Alles start met een goede vertrouwensband met de klant.”

Vertrouwensband

Gregory Bruxelman, projectdirecteur bij MBG: “Dat we erin geslaagd zijn om de bouw in zo’n korte periode op te leveren, heeft te maken met drie factoren: vertrouwen tussen de bouwpartners, een doorgedreven voorbereiding en ervaren vakmensen. Dat zijn ook de troeven die we als MBG naar voren schuiven bij potentiële klanten. We werken heel hard aan het vertrouwen tussen de bouwpartners. Open communicatie, regelmatig overleg en goed op de hoogte zijn van alle wensen: daarmee begint het. We doen ook suggesties om plannen bouwtechnisch nog beter of financieel interessanter te maken. Die intensieve samenwerking versnelt het bouwproces en zorgt ervoor dat de klant enthousiast is over het eindresultaat. Dat was ook zo bij De Cocon in Baasrode. Dat project is gegund via een openbare aanbesteding, dus het plan lag er al en de regels waren strikt. Maar ook in die uitvoering is het belangrijk dat er constante afstemming is met de opdrachtgever en de architect en dat de sfeer goed zit. Daarom hebben we een meiboomviering gehouden toen de ruwbouw er na elf weken stond. Dat zorgt meteen voor een fijne sfeer.”   

MBG werkt met eigen vakmensen die veel ervaring hebben in de bouw.

“Ten tweede staat of valt de vlotte bouw bij de nauwgezette voorbereiding van alle werkzaamheden. We tekenen – of beter: bouwen – alles eerst digitaal in Autocad 3D. Zo komen we tijdens de uitvoering niet voor onaangename verrassingen te staan. En ten derde werken we met eigen ploegen. We hebben echte vakmensen in huis die veel ervaring hebben in de bouw en die op elkaar zijn ingespeeld. Ze weten allemaal precies wat ze moeten doen.”

De gebouwen van het woonzorgcentrum hebben allemaal gebogen muren en gevels.

Ronde vormen

Bijzonder aan dit woonzorgcentrum? De gebouwen, de ‘cocons’, hebben een achtvorm en allemaal gebogen muren en gevels. Die ronde vormen zorgen voor meer rust onder de bewoners en een huiselijke sfeer. Gregory Bruxelman: “Ronde vormen in houtskeletbouw, dat is niet evident. Normaal gezien bouw je de structuur op voorhand in een atelier. Maar prefabriceren was hier geen optie. We hebben alles op locatie in verstek gezaagd. Ook de gevelbekleding en raam- en deurtabletten pasten we aan om de ronde vorm erin te krijgen. Veel werk, maar het resultaat mag er zijn. Elke cocon lijkt op een klein dorp, met beneden een centrale cafetaria – het dorpsplein – en tussenliggende verbindingen of ‘dorpsstraten’. 

Gregory Bruxelman: “Gevelbekleding, raam- en deurtabletten …: alles moest worden afgerond.”

Lang palmares in de zorgbouw

Met woonzorgcentrum De Cocon bouwt MBG verder aan een indrukwekkend palmares in de zorgbouw, na Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, AZ Sint-Maarten in Mechelen en AZ Alma in Eeklo. Gregory Bruxelman: “We bouwden onlangs ook woonzorgcentrum De Linde in Waarschoot. Daar hadden we tien maanden de tijd om een oppervlakte van 4500 m² wind- en waterdicht te realiseren, inclusief grootkeuken. En dat is ons gelukt. De zusters van Sint-Vincentius uit het aanpalende klooster hielden ons nauwlettend in de gaten. Na de werken aan het woonzorgcentrum kregen we van hen de opdracht om in bouwteam het oude klooster uit 1830 af te breken en er een nieuw klooster te zetten met serviceflats voor de zestien zusters. Ook dat is een mooi voorbeeld van de vertrouwensrelatie met onze klanten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details