Platform voor de bouw
Biotechonderzoek in nieuwe thuisbasis
Labo met LAF-kasten (laminaire airflowkast om de in de kast gebruikte materialen te beschermen tegen omgevingsinvloeden) en afzuigarmen.

Biotechonderzoek in nieuwe thuisbasis

Technologiepark Ardoyen in Zwijnaarde groeit uit tot een multidisciplinaire hub die qua R&D tot de Europese top behoort. Het gloednieuwe gebouw Obelisc, een realisatie van THV DENYS-IPES, biedt bedrijven alles wat vereist is om te groeien en de medische doorbraken van morgen te realiseren.

Achter het bestaande VIB op de site bleek voldoende ruimte om twee gebouwen op te trekken. “Om de kosten te drukken, heeft VIB een partner gezocht die een visuele kopie van het nieuwe onderzoeksgebouw wilde ontwikkelen”, zegt ir. Davy Van Praet, hoofdprojectleider bij DENYS. “Die werd gevonden bij Obelisc NV, dat het tweede gebouw vandaag uitbaat. Momenteel is 80 % reeds in gebruik genomen.” Concreet is Obelisc een businesscentrum dat huisvesting voor biotech- en lifesciencebedrijven aanbiedt, inclusief technische voorzieningen en ondersteunende diensten. 

Heel massief gebouw

Het volledige project werd ontwikkeld volgens een DBFM-procedure. “Omdat een groot aantal laboratoria vereist is, werd een heel massief gebouw ontworpen”, zegt projectleider ing. Jeroen Depauw van DENYS. “Obelisc telt zeven bouwlagen en een ondergrondse parkeerruimte. De totale oppervlakte bedraagt 11.550 m². De opbouw bestaat uit een betonskelet met invulling van niet-dragend metselwerk, afgewerkt met grijze aluminium cassettes, glaspartijen en uitkragende volumes in beton. De zesde verdieping, in een staalstructuur, werd ingericht als technische ruimte.”

Cleanroom met verschillende Biosafety-cabinets en -80 °C-vriezers.

Belangrijke uitdagingen

“Het project was geen evidentie”, aldus Depauw. “Vooral de technieken, en dan meer bepaald de integratie daarvan in het plafond, vormden een grote uitdaging. Want we dienden ook rekening te houden met industriële gassen. Gelet op de energie-efficiëntie werd ervoor geopteerd om energie te recupereren uit de afgevoerde lucht en te voldoen aan de hoge standaarden qua luchtdichtheid. Diverse labo’s dienden immers luchtdicht van elkaar gescheiden te zijn. Daarnaast bevinden zich verschillende cleanrooms op de vierde verdieping, die over speciale voorzieningen beschikken. En tot slot was er de krappe uitvoeringstermijn van het project.”

Een pareltje

Niettemin slaagde de THV DENYS-IPES erin om een pareltje op te leveren, volledig conform de stringentste kwaliteitsverwachtingen en tot ieders tevredenheid. Dat dit gebouw een cruciale rol speelt in het biotechonderzoek geeft het tijdens deze coronapandemie nog extra cachet. DENYS is een multidisciplinaire groep, gespecialiseerd in water, energie, mobiliteit, infrastructuur, bouwkunde, restauratie, speciale technieken en andere gespecialiseerde bouwtechnieken. Dankzij deze unieke diversificatie is DENYS een veelgevraagde partner voor complexe en niet-alledaagse bouwprojecten en infrastructuurwerken, zowel in België als in de rest van Europa en Afrika. IPES is een toonaangevende speler op het vlak van gepersonaliseerde kantoren en labogebouwen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details