Platform voor de bouw
Gloednieuw zorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk verenigt de hele buurt
Alle woonunits liggen in de buitenste schil van het gebouw en kijken uit over de groene omgeving.

Gloednieuw zorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk verenigt de hele buurt

In de groene omgeving van de Sint-Pietersplas in Brugge opende in het voorjaar van 2023 een gloednieuw zorgcomplex van Mintus, een gerenommeerde welzijnsvereniging in de West-Vlaamse hoofdstad. Sint-Pietersmolenwijk omvat een woonzorgcentrum met plaats voor 232 bewoners, een dagverzorgingscentrum, een kinderdagverblijf en in de toekomst ook een buitenschoolse opvang. Hoewel de omvang van het project veel ruimte en innovatie vereiste, oogt het complex bijzonder huiselijk en transparant. “We focusten op zorgzaam bouwen met een grote belevingswaarde tussen het collectieve en individuele”, aldus architect Gino Debruyne.

De belangrijkste voorwaarde bij deze realisatie was het hoge antislipgehalte van de betegeling, zonder in te boeten op esthetiek en gezelligheid.

In 2011 schreef de Brugse welzijnsorganisatie Mintus een wedstrijd uit voor de bouw van een origineel, kwalitatief en duurzaam zorgcomplex aan de Sint-Pietersplas. Gino Debruyne & Architecten tekende hierop in. Door zijn goede referenties inzake zorgprojecten voor verschillende doelgroepen en ruime ervaring binnen de wetgeving op dat vlak haalde het bureau de opdracht binnen. Samen met Ann Vandycke, adviseur architect technische dienst bij Mintus, gaven de architecten het project jaar na jaar meer vorm. In mei 2023 namen de eerste bewoners hun intrek in het gloednieuwe zorgcentrum. Sint-Pietersmolenwijk gedoopt. 

“De kernbegrippen voor het concept zijn geborgenheid, huiselijkheid en zorg op maat”, licht architect Gino Debruyne toe. “Hoe groot dit project ook mag lijken, we wilden allesbehalve een mastodont neerpoten in deze idyllische omgeving. Daarom kozen we bewust voor kleinschalige afdelingen met doordachte looplijnen binnen een architecturale ruimtelijkheid. De gerichte uitzichten en betrokkenheid met de omgeving doseren het daglicht, waardoor de rustgevende materialen en eigentijdse aankledingen optimaal tot hun recht komen.”

Binnen creëren keramische tegels en natuurlijke materialen differentiatie en herkenbaarheid in zachte, warme kleuren.

Zorgzaam en functioneel woonconcept

Het zorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk omvat een woonzorgcentrum, dagverzorgingscentrum, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De kwaliteitsvolle, inspirerende belevingsarchitectuur is afgestemd op deze mix van generaties en doelgroepen. 

Dit creëert een minisamenleving op maat van de bezoekers, de bewoners en de zorgverleners. Een doordacht circulatiepatroon bevordert de zelfredzaamheid van de bewoners en de dienstverlening van het personeel. 

“De individuele kamer is het rustpunt, de private plek. Alle woonunits liggen in de buitenste schil van het gebouw en kijken uit over de groene omgeving. Vanuit hun kamer stromen bewoners door naar de gemeenschappelijke ruimtes”, vult Ann Vandycke aan. “Die ruimtes grenzen aan beglaasde binnenpatio’s met een ruim terras. Bewoners kunnen dus comfortabel genieten van de buitenlucht in de beste omstandigheden, met voldoende licht en beschut tegen weer en wind. Dit werkt activerend.”

De architectuur is afgestemd op een mix van doelgroepen, die via de groene omgeving en de toegankelijkheid van het woonzorgcentrum naar binnen geleid worden.

Transparante vormgeving doorbreekt massiviteit

Een doordachte indeling is de rode draad in het totale woonproject. “Een lange balk neerpoten in het landschap wilden we niet”, vertelt projectarchitect Bert Masselus. “Je krijgt weinig woonkwaliteit en je verliest veel ruimte aan lange gangen. Vandaar ons concept met vijf volumes die zich in een meanderende vorm ontwikkelen rond grote patio’s. Dit biedt transparantie en wekt een avontuurlijke nieuwsgierigheid op.” 

Het gebouw bestaat uit een ruime ondergrondse parking met daarboven een retentiedak. De gelijkvloerse verdieping vormt de slagader van het woonzorgcentrum met een moderne cafetaria, toegankelijke inkomhal, ruimtes voor maatschappelijk werk en administratie en onder andere een kapperszaak. De afdelingen bevinden zich op de twee bovenliggende verdiepingen. De speelse kleuraccenten in de buitenbekleding vloeien naadloos over in de inkomzone en benadrukken het fundament van dit concept: een inclusieve woonvorm met zorg op maat. 

Door te variëren in tegelformaten en kleurschakeringen ontstaat een dynamisch geheel dat huiselijkheid creëert.

Passend en beperkt materialenpalet

De uitstraling en sterke leesbaarheid van het gebouw komen tot uiting dankzij een subtiele, maar bewuste materiaalkeuze. Door de leemkleurige paramentsteen en het bronskleurig aluminium van de buitengevel integreert het gebouw zich qua kleurtonaliteit in zijn onmiddellijke omgeving. Zachte accenten in het voegwerk, de lichtblauwe details in de gelijkvloerse sokkel, de verfijnde dakranden en de subtiel afgeronde gevelhoeken geven het gevelbeeld diepgang en nuancering. De ondergrondse parking voorkomt een wildgroei aan geparkeerde wagens, waardoor het uitzicht op het maaiveld niet verstoord wordt.

Binnenin creëren diverse keramische tegels differentiatie en herkenbaarheid in zachte, warme kleuren. Gino Debruyne: “We probeerden een tijdloos gebouw te ontwerpen waar zowel de bewoners, de bezoekers als de zorgverleners fier op zijn en dat over dertig jaar nog als hedendaags wordt aanschouwd. We zijn daarin geslaagd door de grote schaal en het uitgebreide programma te vertalen naar voldoende huiselijkheid en inclusie, met een vernieuwende blik op zorgbeleving via vormgeving en moderne technologieën.”

Bewoners genieten door de beglaasde binnenpatio’s van de buitenlucht in de beste omstandigheden, met voldoende licht en beschut tegen weer en wind.

Inspelen op nijpend zorgtekort

Naast het eigentijdse uiterlijk is er in het woonzorgcentrum ook sprake van innovatieve toepassingen. “We stappen – op één noodgenerator na – integraal af van fossiele brandstoffen”, zegt Bert Masselus. “Verwarmen gebeurt aan de hand van een BEO-veld en via restwarmte uit het stedelijk warmtenet.” 

Daarnaast is het volledige gebouw uitgerust met Human Centric Lighting. Deze intelligente verlichting versterkt de mens en zijn activiteiten met een kwalitatieve lichtplanning. Ook bij hulpvragen uit kamers, voor een efficiënte evacuatie of om dwalende bewoners op te sporen past de verlichting zich automatisch aan. “Dit zorgcentrum is echt vooruitstrevend”, besluit Ann Vandycke. “De functionele indeling, de innovatieve technologieën en de inclusieve mix van doelgroepen bevorderen de zelfstandigheid van de bewoners en zorgen voor een optimale ondersteuning van het waardevolle zorgpersoneel.”    

Het gebouw is uitgerust met Human Centric Lighting, die de mens en zijn activiteiten versterkt met een kwalitatieve lichtplanning.

Tegelbedrijf Devos – afwerking vloeren en wanden

“Zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge was een van de grootste projecten waar we ooit aan meewerkten”, vertelt Dennis Devos, zaakvoerder van het Kortrijkse tegelbedrijf Devos, dat de vloeren en wanden afwerkte in het project. “Het was een hele klus om de meer dan 20.000 vierkante meter wanden en vloeren te plaatsen, maar we blikken zeer tevreden terug op deze succesvolle samenwerking. De keuze van de architect viel op stijlvolle, neutrale tinten: van parkettegels met een houtlook in de ontmoetingsruimtes, warme bruinachtige vloertegels in de kamers en witte wandtegels in de privatieve badkamers, tot meer speelse kleuraccenten in de gemeenschappelijke badkamers en gemeenschappelijke delen. Door te variëren in tegelformaten en subtiele kleurschakeringen ontstaat een dynamisch geheel dat huiselijkheid en gezelligheid creëert, zowel in de individuele als in de ontmoetingsruimtes. De vloeren in het hele gebouw vereisten minstens een R10-waarde, in de keukens zelfs R12. De belangrijkste voorwaarde bij deze realisatie was het hoge antislipgehalte van de betegeling om de veiligheid van de bewoners te garanderen.”

Nv ATAB/bv PRINSIE – dakwerken en leien gevelbekleding

Voor de dakwerken en gevelafwerking in project zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk zorgden ATAB uit Kontich en Dakwerken Logghe-Prinsie uit Roeselare, die daarvoor de tijdelijke maatschap nv ATAB-bv Prinsie oprichtten. “De opdracht werd ons gegund in 2020”, vertelt operating manager bij ATAB Cris Coussens. “In de fifty-fiftyverdeling stonden wij in voor de dakwerken, Dakwerken Logghe-Prinsie voor onder andere de gevelbekleding, chapes, terrasbetegeling en dakrandleuningen.”

Bert Prinsie, zaakvoerder van het bedrijf uit Roeselare, vult aan: “Wij plaatsten ongeveer 6.600 vierkante meter hellingschape, 2.900 lopende meter regenwaterafvoerbuizen, 500 meter levenslijnen, 700 meter lopende meter aluminium dakrandleuningen, 2.750 vierkante meter grijze en witte ruitleien als isolderende gevelbekleding en meer dan 2.000 vierkante meter aan terrassen met witte betontegels op tegeldragers. Het complex bestaat uit vijf blokken, waardoor al die werken gefaseerd uitgevoerd werden. We stemden telkens af met andere aannemers op de werf zodat de werken elkaar logisch aanvulden.”

Daarmee verwijst de zaakvoerder naar de bijdrage van partner ATAB die alle platte daken, uitkragende terrassen en de niet-geïsoleerde ondergrondse constructies realiseerde. Cris Coussens: “De 6.200 vierkante meter met PIR geïsoleerde platte daken zijn afgedicht met een tweelaagse bitumineuze afdichting. De toplaag is afgewerkt met een witte leislag, een duurzame, luchtzuiverende dakbaan met koelende werking die de CO2-uitstoot verlaagt. De terrassen en de patio’s zijn afgewerkt met een tweelaagse waterdichting, de toplaag is een EPDM-membraan. De patio’s boven de ondergrondse constructies kregen een dak, meer bepaald een waterretentiedak, dat fungeert als buffer voor regenwater waardoor de rioleringen minder (over)belast worden. Daarnaast wordt het gebufferde water gebruikt als voeding voor de daktuin in droge periodes. Met deze innovatieve, bewuste materiaalkeuzes voldoen we ruimschoots aan de eisen op het vlak van energiezuinigheid en duurzaam bouwen.”

AAG Projects – signalisatie en bewegwijzering

AAG Projects is gespecialiseerd in gebouwsignalisatie. Ook voor het nieuwe zorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk in Brugge mocht het Ieperse bedrijf alle bewegwijzering voorzien: van essentiële vluchtplannen en noodpictogrammen tot elegante lokaalaanduidingen, kamernummers en raamfolies. “Het was een van de grootste opdrachten die we ooit realiseerden, maar de combinatie van veiligheid en esthetiek vormde een boeiend samenspel”, vertelt Brecht Geerardyn, zaakvoerder van AAG Projects. 

De opdracht bestond uit twee delen: noodsignalisatie en algemene bewegwijzering. “Het eerste deel, de noodsignalisatie, is redelijk standaard want er zijn wettelijke normen en afspraken rond pictogrammen en kleuren. De binnen- en buitenbewegwijzering was een creatiever luik. In samenspraak met de architect bekeken we diverse stalen en uitvoeringen. Uiteindelijk viel de keuze op geborsteld aluminium met een gouden toets. Dat sluit perfect aan bij de rest van het geheel.” Zowel de de sanitaire delen als de poetsruimtes en de cafetaria werden voorzien van de goudkleurige bewegwijzering. De antibotsbeveiliging op de ramen in het woonzorgcentrum, het dagverzorgingscentrum en het kinderdagverblijf kregen dezelfde look. Voor de externe bewegwijzering werd dezelfde lakkleur gebruikt als het buitenschrijnwerk, om ook daar een mooi geheel te creëren.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Mintus (Brugge)
  • Architect Gino Debruyne & architecten (Brugge)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details