Platform voor de bouw
High-end keramische afwerkingsmaterialen voor gerenoveerde kantoortoren
De Louizatoren wordt met het grootst mogelijke respect voor de originele architectuur opgewaardeerd naar de hedendaagse standaarden op het vlak van comfort en energie-efficiëntie. (Beeld: Vivian Hertz)

High-end keramische afwerkingsmaterialen voor gerenoveerde kantoortoren

Op de Louizalaan in het centrum van Brussel heerst altijd heel wat bedrijvigheid, maar deze dagen nog een tikkeltje meer dan anders. Dat heeft alles te maken met de renovatie van de Louizatoren (ook wel Generalitoren genoemd), destijds een van de eerste gebouwen in onze hoofdstad met een hoogte boven de 80 meter. Dit karakteristieke landmark wordt omgetoverd tot ‘The Louise’, een vooruitstrevend kantoorvolume dat streeft naar een BREEAM Excellent-certificaat. Dat het om een onvervalst prestigeproject gaat, blijkt eveneens uit de hoogwaardige interieurafwerking, inclusief keramische tegels en wastafeltabletten van het Italiaanse luxemerk Ariostea. 

‘Een aanzienlijke verwezenlijking in de Belgische architectuurgeschiedenis’, zo noemt het Brusselse architectenbureau A2RC de realisatie van The Louise, die wordt uitgevoerd in opdracht van de Duitse vastgoedfondsbeheerder PATRIZIA en in goede banen wordt geleid door hoofdaannemer CIT Blaton. Geen loze woorden, want een jaren 60-gebouw van 90 meter hoog onder handen nemen, is niet alledaags. Het iconische torenvolume telt 24 verdiepingen en wordt met het grootst mogelijke respect voor de originele architectuur opgewaardeerd naar de hedendaagse standaarden op het vlak van comfort en energie-efficiëntie, met een BREEAM Excellent-certificaat als ultieme doelstelling. 

De keramische tegels van Ariostea zijn onder meer terug te vinden in de inkomhal van het gebouw.

Grondige make-over

De renovatiewerken gingen eind januari 2021 van start en zitten stilaan in de laatste rechte lijn. In eerste instantie werden de gevels en technische installaties onder handen genomen: betere isolatie, hoogwaardige dubbele beglazing, een nieuw ventilatiesysteem, efficiënte plafondkoeling … Inmiddels is het interieur aan de beurt, dat eveneens een grondige make-over krijgt. Het 3286 m² grote gelijkvloers zal onder meer plaats bieden aan een gezamenlijke receptie, een bibliotheek, eet- en drankgelegenheden en verpozingsruimtes, inclusief een doorsteek naar het aanpalende Hotel Wielemans, een beschermd art-decogebouw dat wordt omgetoverd tot een businessclub van 685 m². 

Waar deze laatste exclusief toegankelijk is voor de gebruikers van The Louise, krijgt de eerste verdieping van het gerenoveerde kantoorcomplex een publieker karakter. Daar worden coworkingspaces, vergaderfaciliteiten en open werk- en ontspanningsruimtes voor het brede publiek ingericht (1594 m² in totaal), die bovendien aansluiten op een ruim terras van 801 m². 

Boven de publieke sokkel bevinden zich vijf ‘podiumverdiepingen’ van 1372 tot 1751 m² en zeventien torenverdiepingen van 1048 m² met een panoramisch uitzicht op de Brusselse binnenstad. Deze zijn bestemd zijn voor A+-werkplekken van diverse bedrijven, die desgewenst zelfs een duplexverdieping kunnen huren en gebruik kunnen maken van allerhande diensten en collectieve voorzieningen (business app, conciërge, fietsonderhoud, douche- en omkleedruimtes, deelmobiliteit, oplaadpunten voor elektrische voertuigen …). In totaal zal het gebouw circa 30.000 m² kolomvrije kantoorruimte herbergen. De oplevering is voorzien voor de eerste helft van 2024. 

Er is gekozen voor keramische tegels uit de Fragmenta-, Teknostone- en Astra-collectie.

Uitdaging van formaat

Niet enkel qua comfort, energie-efficiëntie, service en hospitality biedt The Louise het neusje van de zalm. Ook qua esthetiek en afwerkingskwaliteit ligt de lat erg hoog. Het is dan ook geen toeval dat de architecten opteerden voor high-end keramische materialen van Ariostea. RG Tegel vertegenwoordigt dit Italiaanse merk in België en fungeerde bijgevolg als cruciale schakel tussen de fabriek en hoofdaannemer CIT Blaton, van de keuze van de tegels tot de opvolging van de werken. “Er is gekozen voor keramische tegels uit de Fragmenta-, Teknostone- en Astra-collectie. Deze zijn toegepast in de sanitaire ruimtes op de zeventien torenverdiepingen, waar ook keramische wastafeltabletten van 1,7 tot 4 meter lang geplaatst worden. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden in de inkomhal van het gebouw, op de terrassen en in de liften”, vertelt RG Tegel. 

“Een van de voornaamste uitdagingen in dit project was de realisatie van de wastafeltabletten (negentig in totaal), vermits het om grote formaten van 1 x 3 meter ging. Het was geen sinecure om die zware gehelen naar boven te tillen en op hun plaats te krijgen”, geeft RG Tegel aan. “Daarnaast werd er ook gevraagd naar driehoekige tegelelementen, die niet standaard waren en dus op maat moesten worden gesneden. Dat de hoogwaardige producten van Ariostea op dergelijke schaal toegepast worden, is evenzeer uitzonderlijk. Het gaat om duizenden vierkante meters betegeling, dus dat komt niet al te vaak voor. Ook voor ons is The Louise dus een echt prestigeproject. We zijn erg blij dat we het binnenkort mogen toevoegen aan onze referentielijst!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details