Platform voor de bouw
Ingrijpende renovatie van kantorencomplex en voormalig douanegebouw
Zo zal Hôtel des Douanes in Brussel eruitzien.

Ingrijpende renovatie van kantorencomplex en voormalig douanegebouw

Vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Nextensa maakt op dit moment werk van de realisatie van een nieuwe toekomstbestendige werkplek in zowel het centrum van Brussel als het hartje van Luxemburg. Beide projecten, die respectievelijk de namen ‘Hôtel des Douanes’ en ‘Moonar’ zullen dragen, vloeien voort uit een ingrijpende renovatie. In onze hoofdstad gaat het om de verbouwing van een voormalig douanegebouw, in Senningerberg om de reconversie van een verouderd kantorencomplex. Het Brusselse project wordt eind 2023 opgeleverd, dat in Luxemburg moet in de zomer van 2024 de eerste gebruikers verwelkomen.

De herbestemming van het Brusselse douanegebouw, daterend uit 1907, maakt deel uit van de herontwikkeling van de Tour & Taxis-site, op een boogscheut van het Brusselse Noordstation. Nextensa besteedt in het renovatieproces, waarvoor het Brusselse ARCHi2000 het ontwerp leverde, bijzondere aandacht aan de rijke geschiedenis van het monumentale gebouw, dat ooit symbool stond voor het aanzien dat de hoofdstedelijke administratie en ambtenarij genoten. Door de historische gevels met stalen kolommen, de dakconstructies en massief granieten trappen met het grootste respect te behandelen, streeft de ontwikkelaar naar de hoogste normen op het vlak van duurzaamheid en circulariteit. 

Een toekomstbeeld van de binnenkant van Hôtel des Douanes.

Grote openheid in Hôtel des Douanes

Maar ook het energieplaatje van de nieuwe creatieve ruimte voor ondernemers en inspirerende werkplek voor bedrijven kleurt groen. Zo wordt de verwarming en de koeling van Hôtel des Douanes geregeld door geothermische processen, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen tot een minimum wordt beperkt. Een maximaal aantal zonnepanelen op het dak wekt de nodige elektriciteit op en ledarmaturen schakelen automatisch uit wanneer er genoeg daglicht binnenvalt of het personeel afwezig is. Het regenwater wordt dan weer opgevangen en hergebruikt voor sanitaire doeleinden. Het doel van dat alles is om een uitstekende BREEAM In Use-beoordeling, een WELL Platinum-certificering en een DNGB Gold-certificaat te behalen. Kenmerkend voor de nieuwe werkplek in Brussel is vooral de openheid dankzij grote glasoppervlakken en een overvloed aan natuurlijk daglicht in het majestueuze centrale atrium. 

Een simulatie van Moonar, dat voortvloeit uit de renovatie van enkele verouderde kantoorgebouwen in het Luxemburgse Senningerberg.

Moonar-gebouwen helemaal gestript

Met Moonar, naar een ontwerp van het Luxemburgse architectenbureau BFF en het Brusselse A2RC ARCHITECTS, katapulteert Nextensa een verouderd kantorencomplex uit de jaren 80 – bestaande uit vijf gebouwen aan de Route de Trèves in het Luxemburgse Sennigerberg – naar de 21ste eeuw. Doordat verschillende eigenaars in de loop der jaren steeds weer nieuwe elementen aan de gebouwen hadden toegevoegd, was het complex geëvolueerd naar een onsamenhangend geheel. Daarom begon Nextensa met een grondige schoonmaakoperatie van de gebouwen, waarbij alleen de betonnen structuur overbleef. 

De buitenkant werd vervolgens volledig gerenoveerd, inclusief een gevelherstelling, nieuwe waterdichting op het dak en nieuwe ramen. De inkomhallen worden ook volledig vernieuwd om dubbel zoveel hoogte en ruimte te bieden aan nieuwe functies voor de gebruikers van de locatie. Elke gebouwhal zal een andere dienst herbergen: een café, een bibliotheek, een brainstormruimte, een spelletjeshal, maar ook een pop-upruimte waar de ene dag een kapper of nagelstyliste zijn of haar diensten zal aanbieden en de andere dag workshops kunnen plaatsvinden. Daarnaast zal je in Moonar ook nog een restaurant, een fitnessruimte en zelfs een medische zorgpost vinden. In alle gebouwen worden onder meer nieuwe verlaagde plafonds, HVAC-installaties, sanitair, liften en ledverlichting geplaatst. Een grote uitdaging voor Nextensa en de aannemers is dat de site tijdens de werken in grote mate operationeel blijft, wat heel wat communicatie en planning vergt. Tussen de verschillende kantoorgebouwen komt een esplanade, die zal fungeren als groene oase waar mensen elkaar
kunnen ontmoeten. 

Net als voor Hôtel des Douanes is ook voor Moonar de ligging een grote troef. Het kantorencomplex ligt op een steenworp van de luchthaven van Luxemburg en zal bediend worden door een nieuwe tramlijn en busverbinding die in 2024 operationeel zullen zijn. In hetzelfde jaar wordt ook nog een P+R-zone aangelegd naast het complex. Met onder meer een aanzienlijke verbetering van de warmte-isolatie en laadpalen voor elektrische auto’s streeft Moonar naar een BREEAM In-Use Very Good-certificaat.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details