Platform voor de bouw
Licht, openheid, ruimte en een gezond binnenklimaat

Licht, openheid, ruimte en een gezond binnenklimaat

Youston, een toonaangevende specialist in archiefopslag en -beheer voor de lange termijn, heeft een continue groei doorgemaakt. Om deze groei te bestendigen, nam het in maart 2023 een nieuw gebouw in gebruik, dat is ontworpen door PCp architects. Deze nieuwbouw is bijna vier keer zo groot als de voormalige Youston-vestiging en omvat een magazijn voor de veilige en vertrouwelijke opslag van papieren documenten, een bijbehorend kantoorgedeelte, parkeervoorzieningen en laaddocks. Voor de gevelbekleding van het nieuwe kantoorvolume werd DUCO ingeschakeld. 

Tijdens de ontwerpfase koos PCp architects bewust voor duurzame en energie-efficiënte systemen om de milieu-impact van het nieuwe gebouw te minimaliseren en energie te besparen. Daarnaast werd ook proactief rekening gehouden met de groei van het bedrijf. Zo kunnen er op dit ogenblik maar liefst 5 miljoen gestapelde archiefdozen – een eindeloze snelweg van papier – worden opgeslagen. Maar als er in de toekomst behoefte is aan meer ruimte, staan de architecten klaar met een oplossing. “In dat geval kunnen we het nieuwe volume spiegelen in een mogelijke volgende fase. Op die manier kunnen we kort op de bal spelen en snel een antwoord bieden op de eventuele verdere groei van het bedrijf”, zegt Jochen Kerkhofs, CEO bij PCp architects. 

De naast elkaar geplaatste lamellen vormen een toepasselijke verwijzing naar het stapelen van papier.

Zwevend bovenvolume als eyecatcher

Uit esthetische overwegingen en gezien de organisatie van het terrein werd het nieuwe gebouw aan de zijde van de Mondeolaan geplaatst. Esthetiek speelde eveneens een cruciale rol bij de keuze van de gevelmaterialen voor het kantoorgebouw. “Met de materiaalkeuze voor de gevel van het kantoorgebouw wilden we het gevoel van een zwevend bovenvolume creëren”, legt Jochen Kerkhofs uit. “Dit wordt benadrukt door het witte DucoSun Cubic-frame en de lamellenstructuur die is toegepast op de vliesgevel op de bovenste verdieping. De naast elkaar geplaatste lamellen vormen daarbij een toepasselijke verwijzing naar het stapelen van papier.”

“De DucoSun Cubic-lamellen geven het kantoorgebouw een frisse uitstraling en creëren een mooie symbiose tussen het kantoorgebouw, het straatbeeld en de omgeving. Het balkon voor de vergaderruimte en de vide op de eerste verdieping vormen dankzij de aluminium lamellen dan ook letterlijk en figuurlijk de eyecatcher van het project”, aldus Jochen Kerkhofs.

De DucoSun Cubic-lamellenwand fungeert eveneens als zonwering.

Bevorderen van positieve werkomgeving

Het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw vervult naast een esthetische ook een functionele rol. De focus lag van meet af aan op openheid, licht en ruimte, maar ook op het bevorderen van een positieve werkomgeving en het welzijn van de Youston-medewerkers. Zo is er specifieke aandacht besteed aan zonwering en het maximaliseren van de natuurlijke lichtinval in het gebouw.

Jochen Kerkhofs: “De DucoSun Cubic-lamellenwand fungeert tevens als zonwering. Dit is vooral belangrijk om ook in de steeds warmer wordende zomers op elk moment van de dag een comfortabele en gezonde werkomgeving voor de kantoormedewerkers te kunnen waarborgen. Tegelijkertijd laten de lamellen voldoende natuurlijk, diffuus licht binnen. En dit alles komt uiteindelijk ook de werkprestaties van de kantoormedewerkers ten goede. Een win-winsituatie dus.” 

Esthetiek speelde een cruciale rol bij de keuze van de gevelmaterialen voor het kantoorgebouw.

Gemeenschappelijke vertrouwensband

Het uiteindelijke resultaat van de uitbreidingswerken is een moderne, duurzame en aangename omgeving voor zowel medewerkers als bezoekers. Dit kon worden gerealiseerd dankzij de optimale opvolging tijdens het bouwproces, de uitstekende samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen en de keuze voor duurzame, functionele en esthetische materialen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details