Platform voor de bouw
Opleiding VCA VOL voor leidinggevenden op risicovolle werkplekken

Opleiding VCA VOL voor leidinggevenden op risicovolle werkplekken

De bouwsector is een essentiële branche voor de samenleving. Nu en in de toekomst zullen er altijd bouw- en renovatieprojecten moeten worden uitgevoerd. Of het nu gaat om woningen, winkelpanden, bedrijfsgebouwen, kantoorcomplexen, productiehallen, opslagloodsen of wegen. Werken op bouwplaatsen brengt risico’s met zich mee. Het in acht nemen van veiligheid is dan ook van groot belang. Er bestaan diverse veiligheidsdiploma’s voor werknemers in de bouw. Wie een leidinggevende functie heeft, doet er bijvoorbeeld goed aan over een VCA VOL-diploma te beschikken. VGMbox biedt cursussen aan om dit diploma te halen.

Voor wie is het VCA VOL-certificaat bedoeld?

Iedereen die in een risicovolle omgeving werkt, wordt aangeraden in het bezit te zijn van een VCA certificaat. Je kunt verschillende VCA-diploma’s halen. Voor uitvoerende werknemers is het voldoende om een VCA training voor het basiscertificaat met succes te hebben afgerond, ook wel VCA Basis of B-VCA genoemd.

Ben je een leidinggevende of word je als zelfstandige ingehuurd? Dan moet je je diploma VCA VOL hebben. ‘VCA’ is een afkorting van ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’ en ‘VOL’ staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’. Om in aanmerking te komen voor de VCA VOL-cursus hoef je overigens niet eerst het VCA Basis-certificaat te halen.

De certificaten zijn ingevoerd om de veiligheid van het personeel te verbeteren. Een directe reden was het terugdringen van het aantal ongevallen in risicovolle sectoren. Met een VCA Basis- of VCA VOL-diploma maak je aan werkgevers, aannemers en opdrachtgevers duidelijk dat je als werknemer bekend bent met de regels rond gezondheid, veiligheid en milieu op de werkvloer. Deze kennis werkt niet alleen in je eigen voordeel, maar ook in het voordeel van je collega’s en het bedrijf.

Branches waar een VCA-certificaat gewenst is

Een voltooide VCA Basis- of VCA VOL-opleiding is van belang om in de bouw te kunnen werken. Maar dit is zeker niet de enige sector waarin deze diploma’s wenselijk zijn. Andere branches die een VCA-certificaat van hun personeel vragen zijn onder meer:

 • Steigerbouw
 • Isolatie
 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Civiele techniek
 • Transport
 • Industriële reiniging
 • Metaalbewerking
 • Onderhoud
 • Petrochemie

Hierbij moet worden opgemerkt dat er geen wettelijke verplichting bestaat voor het hebben van een VCA Basis- of VCA VOL-certificaat. Indien je op zoek bent naar een baan in een risicovolle sector, spreekt het wel voor zich dat het hebben van een VCA-diploma je kansen op een baan kan vergroten. Naast een VCA-persoonscertificaat is er ook een VCA-bedrijfscertificering. Hiermee toont een bedrijf aan dat het gezond en veilig werken serieus neemt. Om het certificaat te krijgen, moet een onderneming voldoen aan een groot aantal eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.

VOL VCA opleiding: waaruit bestaat de leerstof?

Tijdens de VCA VOL-training leer je alles over het waarborgen en bevorderen van de gezondheid en veiligheid op het werk. De leerstof beperkt zich niet alleen tot de werk- of productievloer. Het cursusprogramma gaat ook in op bredere veiligheids- en gezondheidsaspecten die voor een bedrijf of organisatie belangrijk zijn. In meer algemene zin richt de VCA VOL-opleiding zich op:

 • Correct voorbereiden van het werk
 • Veilig uitvoeren van de werkzaamheden
 • Gevaren en gevaarbeheersing
 • Adequaat reageren op noodsituaties en bij ongevallen
 • Bevorderen van veiligheidsgedrag bij werknemers

Keuze uit twee varianten bij VOL VCA training

Wanneer je via VGMbox je VCA VOL-certificaat wilt halen, kan dit klassikaal of door middel van een online VCA cursus (e-learning). In beide gevallen leg je het erkende VCA VOL examen af en ontvang je het officiële digitale diploma. Dat diploma is 10 jaar geldig. Na behalen van je diploma wordt dat automatisch opgenomen in het Centraal Diploma Register.

Cursus VCA VOL klassikaal

De snelste VCA VOL-training is de klassikale variant. Met deze cursus ben je namelijk in iets meer dan één dag klaar. De lessen en het examen vinden plaats met maximaal 20 cursisten tegelijk. Wel wordt er van je verwacht dat je eerst zelfstudie verricht via de online VCA VOL-voorbereidingsmodule (studietijd 3 uur). De dagopleiding is in het Nederlands en omvat:

 • Lesprogramma tussen 8:30 en 16:30 uur
 • Proefexamen
 • Eindexamen tussen 16:30 en 17:45 uur

De cursus VCA VOL wordt klassikaal maandelijks op ongeveer 30 plaatsen door heel Nederland gegeven. Meestal op weekdagen. Op sommige locaties wijken de lesuren af van de hierboven vermelde tijdstippen. Het is ook mogelijk om een VOL VCA opleiding en examen op een bedrijf of een andere locatie te doen. Er moeten in dat geval minimaal acht cursisten zijn.

VOL VCA cursus online

Is een complete VCA VOL-trainingsdag voor jou niet mogelijk of kun je geen geschikte datum vinden? Kies dan voor de online VCA VOL- cursus. Zo kun je in alle rust studeren, wanneer jij daar tijd voor hebt. Bovendien is de online opleiding ook in andere talen dan het Nederlands beschikbaar en kan je desgewenst de voorleesfunctie gebruiken. Om het gehele programma inclusief het examen te voltooien, heb je 10 tot 12 uur nodig. Leren doe je op een speciaal daarvoor ontwikkelde website. En omdat je drie maanden toegang hebt tot deze site, hoef je je niet te haasten. De VOL VCA-cursus die je online kunt volgen is opgebouwd uit:

 • Twaalf theoriehoofdstukken met video’s
 • Vragen om de lesstof te oefenen
 • Proefexamens om je optimaal voor te bereiden

Om je VCA VOL-diploma te halen koop je de online cursus in combinatie met een examen.

Examen doen zonder lesprogramma te doorlopen

Als je voldoende kennis hebt van de VCA VOL-onderwerpen, kun je je ook meteen aanmelden voor het VCA VOL examen. VGMbox neemt op circa 150 plaatsen in Nederland examens af. Deze vinden plaats om 15:00, 16:30, 19:00 en 20:30 uur. Een VCA VOL-examen bestaat uit kennis- en praktijkvragen en neemt ongeveer 75 minuten in beslag. Doe het gratis proefexamen op de VGMbox-website om te zien of je klaar bent voor het officiële examen.

Opleiding VCA VOL iets voor jou?

Het erkende VOL VCA certificaat haal je bij VGMbox op de manier die jij wilt. Meld je aan op de website voor een klassikale of online VCA VOL-cursus.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details