Platform voor de bouw
Reihof: luxueuze seniorenresidentie in Sint-Michiels
Het omringende groen moet voor een oase van rust zorgen.

Reihof: luxueuze seniorenresidentie in Sint-Michiels

In de Brugse deelgemeente Sint-Michiels heeft totaalaannemer Furnibo de werken afgerond aan woonzorgcentrum Reihof. Het deed dat in nauwe samenwerking met ontwerpbureau A1AR architects & more, waarmee het een bouwteam vormde, en in opdracht van ION. Het luxueuze project vond zijn oorsprong in de grote behoefte aan hoogwaardige huisvesting voor senioren, waarbij het streven naar een aangename oude dag met behoud van zelfstandigheid centraal staat.

Reihof is unieke seniorenresidentie die zich verheft boven het traditionele woonzorgcentrum door een gevoel van vrijheid voor elke bewoner te combineren met het comfort van een vijfsterrenhotel. ‘Het project is bovendien uitstekend geïntegreerd in zijn omgeving wat betreft schaal, grootte en doorwaadbaarheid. Ook het omringende groen, een oase van rust verzorgd door Buro Groen, werd qua ontwerp zeer adequaat aangepakt”, licht Jozef Hessel, architect en zaakvoerder van A1AR architects & more, toe.

De residenties bieden een scala aan faciliteiten die getuigen van luxe en zorgvuldig ontworpen functionaliteit.

Scala aan faciliteiten

Het indrukwekkende complex huisvest 113 erkende assistentiewoningen, verdeeld over drie volumes. Onder de gebouwen werd een parkeergarage aangelegd voorzien van autostaanplaatsen, fietsenstallingen en private bergingen. De residentie biedt een scala aan faciliteiten die getuigen van luxe en zorgvuldig ontworpen functionaliteit. Bewoners vinden er onder andere een zwembad met wellnessvoorzieningen, een fitnesszaal, een salon met bibliotheek, een kapper, een schoonheidssalon en zelfs een loungebar. Een restaurant zorgt er dan weer voor dat culinaire geneugten binnen handbereik zijn.

Het project is uitstekend geïntegreerd in zijn omgeving wat betreft schaal, grootte en doorwaadbaarheid.

Uitdagende planning

De assistentiewoningen beschikken over een keuken, badkamer met inloopdouche, slaapkamer en een ruime woonkamer. Elk appartement heeft een terras zodat bewoners kunnen genieten van de zon. Bij de inrichting van de woningen stond comfort en veiligheid voorop. Ze zijn alle voorzien van grote ramen, op hoogte geplaatste schakelaars en stopcontacten en bredere deuren om volledige toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te waarborgen. De gunstige ligging, aan de zuidrand van de Brugse binnenstad, stelt bewoners in staat om van de buitenlucht te genieten; het stadscentrum en het station zijn binnen tien minuten fietsen bereikbaar, terwijl essentiële voorzieningen zoals apotheken, banken, postkantoren en bushaltes op loopafstand liggen.

“We mogen terecht trots zijn op dit project”, vertelt Jeroen Soenen, projectleider Furnibo. “We hebben dit megacomplex op ongeveer twee jaar uit de grond gestampt, inclusief de noodzakelijke afbraak van een oude plasticfabriek op dezelfde plaats en alles wat daarbij komt kijken zoals onderzoeken inzake het grondwater en saneringen. Ook de volledige afwerking zat binnen die termijn. Dat alles maakte de planning tot een heuse uitdaging. De woningen werden in juni 2023 opgeleverd, sleutel op de deur.”

Het doel was een atmosfeer te creëren waarin de bewoners zich thuisvoelen en waarin ze maximaal van elke dag kunnen genieten.

Zonnepanelen en thermisch glas

Om de akoestische overlast tot een absoluut minimum te herleiden, tussen de appartementen onderling maar ook tussen de appartementen en de andere ruimtes, werden fiske inspanningen geleverd. “

We hebben het maximaal aantal aan zonnepanelen geplaatst voor dit project”, zoomt Jeroen Soenen ook nog wat dieper in op het duurzaamheidsplaatje. “Alle ramen werden uitgevoerd in in speciaal thermisch glas. De ramen aan de oost-, zuid- en westgevel kregen speciale screens, als zonnewering. Ook qua isolatie haalden we het onderste uit de kan.”

“Door een hele nauwe samenwerking met alle betrokken partijen van het bouwteam, was het mogelijk om in dergelijke korte tijdsspanne het project kwalitatief te realiseren, besluit de projectleider.    

Een restaurant zorgt ervoor dat culinaire geneugten binnen handbereik zijn.

880 meter aan balustrades en raamuitvalbeveiliging voor wzc Het Reihof

Binnen de wereld van architectuur en bouw heeft Mavaro zijn stempel gezet als vooraanstaand producent van aluminium en stalen balustrades. Van productie tot plaatsing: alles gebeurt binnen de eigen organisatie. Jaarlijks strekken de balustrades die Mavaro maakt – in Tessenderlo en het Poolse Tarnow – en plaatst zich uit over een indrukwekkende 30 kilometer. Dit jaar was 880 meter daarvan voor woonzorgcentrum Reihof, in opdracht van Furnibo. Mavaro nam in het Brugse project ook nog enkele andere afwerkingen voor zijn rekening, waaronder de raamuitvalbeveiliging.

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld Mavaro

“In ons streven om onze klanten volledig te ontzorgen, bieden wij naast balustrades ook een uitgebreid gamma aan van handgrepen, scheidingswanden, trapleuningen, muurkappen, buitenpoorten, raamuitvalbeveiling en meer”, vertellen Frederick Duchateau en Krisje Lenaerts, bestuurders van Mavaro. “Ons inhouse ingenieursteam en eigen technische tekenaars waarborgen de naleving van de strengste normen, terwijl we ons met BIM-proof tekeningen en voortdurende innovatie door ons eigen R&D-team onderscheiden in de markt.”

“De samenwerking met het bouwteam van wzc Reihof is een direct resultaat van ons engagement om succes in aanbestedingen te faciliteren voor onze trouwe klanten”, vervolgt Krisje Lenaerts. “Door nauwe communicatie en overleg met de opdrachtgever en het bouwteam, konden we alles tijdig en kwalitatief plaatsen.”

Bij rusthuizen voorziet Mavaro regelmatig uitzonderlijk hoge balustrades. (Beeld: Heureux Sejours te Sprimont)

Vlot traject

“In dit project installeerden we 880 strekkende meters aan balustrades en raamuitvalbeveiliging, die er, zoals het woord het zelf zegt, voor zorgt dat niemand uit een raam kan vallen. Daarnaast hebben we ook muurkappen, muurgrepen, trapleuningen en scheidingswanden geplaatst”, legt Frederick Duchateau uit wat dat ‘alles’ precies inhoudt. “Het traject verliep heel vlot, mede dankzij de goede samenwerking met alle leden van het bouwteam.”

Mavaro plaatst ook muurkappen, muurgrepen, trapleuningen en scheidingswanden. (Beeld: Heureux Sejours te Sprimont)

Toekomstplannen

“Binnenkort introduceren we glasbalustrades gecombineerd met staal”, richten Frederick Duchateau en Krisje Lenaerts de blik ook nog even op de toekomst. “Wij blijven bouwen aan de toekomst van hoogwaardige constructieve oplossingen, hier in België en in onze entiteit in Polen, waar we intussen al een team van meer dan 30 vakmensen in dienst hebben.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer ION (Waregem)
  • Architect A1AR architects & more (Oostende)
  • Hoofdaannemer(s) Furnibo (Veurne)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details