The Boons Arendonk

Theo Boons opteerde voor een eenvoudig gebouw dat toch heel wat prestige uitstraalt dankzij de hoogwaardige materialen en dito afwerking.

02:37
21-03-2019

Theo Boons, Arendonk | Kwaliteit zonder franje

Met het nieuwe hoofdkantoor in Arendonk beschikt Theo Boons eindelijk over een visitekaartje dat zijn expertise perfect illustreert. Niet alleen is er nu voldoende plaats om oplossingen te demonstreren, het gebouw is ook een toonbeeld van het vakmanschap van deze HVAC-specialist. Theo Boons installeerde immers alle technieken zelf en koos hierbij voor hoogkwalitatieve en vooral toekomstgerichte oplossingen.

The Boons Arendonk

Het bedrijf beschikt tevens over een nieuw magazijn van 2.000 m².

 

Wat 28 jaar geleden startte als een bijberoep, is vandaag uitgegroeid tot een groep die drie bedrijven en zestig werknemers telt. “Met Theo Boons concentreren we ons nog steeds op technieken en sanitair, maar dan eerder voor de grotere opdrachtgevers”, vertelt de zaakvoerder. “Scholen, wooncomplexen, zorgcentra en industriële panden zijn onze werkterreinen. Hierbij leggen we ons steeds meer toe op toekomstgerichte en ecologische oplossingen zoals geothermie en zonne-energie. Onder impuls van mijn zonen Laurens en Ruben hebben we ons de laatste jaren ook op de private markt gericht. Enerzijds met Willemsen Sanitair, dat we in 2016 hebben overgenomen, en anderzijds met RB Zelfbouw, een dochteronderneming die HVAC-zelfbouwpakketten aanbiedt, inclusief professionele ondersteuning.”

Grote vooruitgang

The Boons Arendonk

In de 650 m² grote showroom worden voornamelijk de zelfbouwpakketten en
de badkamerinfrastructuur voorgesteld.

 

Toen Theo Boons inzag dat de opvolging gegarandeerd was, besloot hij een terrein in het industriepark van Arendonk aan te kopen, waar de toenmalige uitvalsbasis gevestigd was. “Aanvankelijk wilden we deze laatste verkopen zodra de nieuwbouw er was, maar uiteindelijk is ze omgetoverd tot de pleisterplek van Willemsen Sanitair” legt Theo Boons uit. De nieuwe vesti-ging, die sinds oktober 2018 operationeel is, huisvest de firma’s Theo Boons en RB Zelfbouw. Het gaat om een pand met twee bouwlagen en een benutbare oppervlakte van 3.600 m², waarvan 2.000 m² magazijn. “Dit laatste is een grote vooruitgang”, aldus Theo Boons, “want nu kunnen we veel meer materialen opslaan, waardoor onze techniekers sneller en efficiënter kunnen werken. Ook qua demonstratieruimte is er veel veranderd. Vandaag beschikken we over een oppervlakte van 650 m², die publiek toegankelijk is en waar we voornamelijk onze zelfbouwpakketten en badkamerinfrastructuur etaleren. Daarnaast hebben we nu eindelijk de ruimte om een volwaardige administratieve staf uit te bouwen. Sinds de realisatie van de nieuwbouw hebben we ons team al met vier mensen uitgebreid, en er is potentieel om twintig personeelsleden een comfortabele werkplaats te geven.”

Eenvoud siert

The Boons Arendonk

Opvallend is de warme Provençaalse eik, die zowel gebruikt is voor de vloerbekleding als voor de verdiepingshoge kasten en de balie.

 

‘Kwaliteit zonder franje’ is de manier waarop Theo Boons zijn bedrijf omschrijft. Architectenbureau Wil-Ma wist deze leuze perfect te ver-talen naar het ontwerp: een eenvoudig gebouw dat toch heel wat prestige uitstraalt dankzij de hoogwaardige materialen en de dito afwerking. De basis van het volume is rechthoekig, met een balkvormige uitbouw waarin de showroom is ondergebracht. Deze loopt op het gelijkvloers over in de receptie, een landschapskantoor en een aangename refter. Boven is er sprake van een overgang naar de vergaderzaal, twee grote directiekantoren en een ander landschaps-
kantoor. Deze etage geeft uit op het magazijn, dat tevens vanaf de zijkant toegankelijk is. Het hele gebouw is opgetrokken in een betonstructuur en ingevuld met grote glaspartijen, antraciet aluminium schrijnwerk en zichtbeton. Eenvoudig dus, maar wel sierlijk en elegant. Deze industriële look is binnenin versterkt met in antraciet geverfde mdf-kaders, maar tegelijkertijd ook afgevlakt met warme Provençaalse eik (gedeeltelijke vloerbe-kleding, verdiepingshoge kasten en de balie), pvc-tegels (publiek gedeelte), tapijt (landschapskantoren) en witte akoestische plafonds.

State-of-the-arttechnieken

The Boons Arendonk

Logischerwijs zorgde Theo Boons zelf voor de technieken. “We hebben voor de meest progressieve oplossingen geopteerd”, vertelt hij. “Zo worden de kantoren en publieke ruimtes volledig verwarmd en gekoeld met een geothermische installatie, bestaande uit een net van zes boringen tot op een diepte van 180 meter en gekoppeld aan warmtepompen. Qua afgiftesysteem kozen we voor een combinatie van ventiloconvectoren en vloerverwarming. Het magazijn wordt verwarmd met gasgestookte luchtverhitters, wat voor dit soort toepassingen een erg energiezuinige oplossing is. Daarnaast plaatsten we een grote ventilatiegroep van Fläkt Group met een vermogen van 4/760 m³/h in de kantoren. Onze bouwkundige ingenieurs hebben deze volledig uitgetekend in BIM, waarmee we nog een van onze sterktes gedemonstreerd hebben. We kozen uiteraard ook voor ledverlichting met bewegingssensoren. Het regenwater wordt opgevangen in twee putten van 10.000 liter en herbruikt voor sanitaire doeleinden. Al deze technieken worden aangestuurd met een KNX-beheersysteem. Kortom: We gebruiken de state-of-the-arttechnieken uit ons aanbod nu zelf in ons eigen gebouw en kunnen dus beter dan ooit demonstreren dat ze wel degelijk werken.”   

The Boons Arendonk

Dankzij zijn fraaie nieuwbouw heeft Theo Boons voortaan de capaciteit om twintig administratieve krachten een comfortabele werkplaats te geven.

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Els Jonckheere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Geerts Interieur – Vloerbekleding

Het interieur van het nieuwe gebouw van Theo Boons straalt klasse en oog voor detail uit. Ook over de vloerbekleding is goed nagedacht, samen met leverancier Geerts Interieur uit Mol. Deze firma profileert zich al meer dan zestig jaar als dé vakman ter zake. “Dit uit zich in een groot en kwalitatief assortiment met onder meer parket, vasttapijt, vinyl, pvc, linoleum en nog zo veel meer”, vertelt zaakvoerder Marc Jacobs. “Daarnaast gidsen we de klant doorheen dit complete aanbod én zorgen we zelf voor de plaatsing. In dit project was dit laatste trouwens geen overbodige luxe. Vooraleer we met de plaatsing van de geweven Eclips-vinyltegels konden starten, hebben we zo’n 635 m² egalisatiewerken uitgevoerd. Daarnaast hebben we de 170 m² kantoren uitgerust met Composure-tapijttegels van Interface. Tot slot hebben we +/- 17 m² Gummiflor-matten gelegd om het vuil aan de inkom maximaal vast te houden.”


VL Projects – Gyprocwanden en -plafonds

Een strakke binnenafwerking in gyproc geniet nog altijd de voorkeur in tal van gebouwen. Het plaatsen van dit materiaal vereist echter vakmanschap. Vandaar dat Theo Boons besloot om de kennis en kunde van VL Projects uit Herentals in te roepen. Deze firma is immers al meer dan tien jaar een belangrijke referentie op het vlak van kwalitatief uitgevoerde interieurafwerking, en dit met een brede waaier aan diensten. “Sinds vele jaren behoren we tot het gerenommeerde Gyproc Pro Team, wat voor vakkennis en een perfectionistische afwerkingsgraad staat”, vertelt zaakvoerder Wim Van Laere. “Naast de wanden plaatsten we ook akoestisch geperforeerde plafonds in gyproc. Deze garanderen niet alleen een unieke beleving op akoestisch vlak, maar eveneens op esthetisch vlak. Bijkomend is er ook buiten voor eenzelfde afwerkingsmateriaal gekozen. Daar pasten we een Gyproc Glasroc oplossing toe, waarmee we op de terrassen eenzelfde naadloos plafond met geïntegreerde lichtlijnen gerealiseerd hebben.”


RM Van den Boer – Glaspartijen en aluminiumprofielen

Het gebouw van Theo Boons kenmerkt zich door de vele grote glaspartijen. Deze zijn vakkundig geplaatst door Schrijnwerkerij RM Van den Boer uit Lommel, een onderneming die zich sinds 1991 toelegt op het produceren en plaatsen van allerlei aluminiumconstructies. “Onze sterkte is ons totaalpakket”, vertelt medezaakvoerder Ronny Van den Boer. “Ons gamma omvat ramen en deuren, gordijngevels en toebehoren. En dit zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten, in opdracht van particulieren of bedrijven. We gebruiken enkel hoogkwalitatieve producten van de marktleiders, en de plaatsing gebeurt altijd door ons eigen team. Op die manier zijn onze klanten verzekerd van een duurzaam resultaat en een vakkundige naservice.” Bij Theo Boons werden 580 m² Reynaers Masterline CS86HI- en CP155 LS-profielen gebruikt, die zijn ingevuld met de zonwerende Sun 70/40-beglazing. De grootste uitdaging in dit project was de hoogte waarop er gewerkt moest worden. Vandaar dat RM Van den Boer een torenkraan diende te gebruiken om het project tot een goed einde te brengen. “Maar het resultaat mag er wezen”, besluit Ronny Van den Boer. “De nieuwbouw van Theo Boons is opnieuw een referentie die we met veel trots aan onze lijst toevoegen.”


Fläkt Group – Ventilatie

Een continue toevoer van verse lucht bevordert de prestaties van het personeel in werkomgevingen. Dat heeft ook Theo Boons goed begrepen, want de nieuwe uitvalsbasis is uitgerust met een ingenieuze ventilatieoplossing van Fläkt Group (Brussel), marktleider in de Belgische ventilatiemarkt. Behalve voor modulaire luchtgroepen kunnen klanten er eveneens terecht voor andere productgroepen zoals ventiloconvectoren, zwembadontvochtigers, luchtverhitters, luchtgordijnen, koelbalken en VAV-kleppen. Concreet bestaat het systeem voor Theo Boons uit een CAIRplus-ventilatiegroep met hoogrendements absorptiewarmtewielrecuperator. Het magazijn is voorzien van een dakextractor van het type Roofjet. Daarnaast zorgen veertien ventiloconvectoren voor de verwarming en koeling van zowel de toonzaal als de kantoren. “We onderscheiden ons vooral met onze gepersonaliseerde aanpak en maatwerk”, vertelt projectleider Filip Claes. “Ook in dit project hebben we eerst de behoeften van de klant in kaart gebracht. Vervolgens hebben we een concept uitgewerkt dat we met verschillende toestelopties hebben ingevuld. Uiteindelijk heeft de bouwheer zijn keuze gemaakt in functie van zijn ultieme doel: een gebouw dat als showroom van progressieve technieken fungeert. Dat we hieraan mochten meewerken, is nogmaals een bewijs dat de service, knowhow en kwaliteit van Fläkt Group wel degelijk erkend en geapprecieerd wordt.”

Lees meer over: Arendonk , HVAC , The Boons

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Theo Boons (Arendonk)

Architect
Wil-Ma (Herselt)

Hoofdaannemer
ASK Romein (Malle)

Campus WatersportbaanAsona