Platform voor de bouw
Transformatie Villa Velsen levert uniek plaatje op
De verticale Linarte-gevelbekleding van Renson bleek een schot in de roos om de geïsoleerde gelijkvloerse gevels van Villa Velsen fraai af te werken.

Transformatie Villa Velsen levert uniek plaatje op

Villa Velsen dateert van 1953 en was voor eigenaar Kees vander Vlugt dan ook toe aan een grondige renovatiebeurt. Volledig strippen en isoleren was een logische keuze met het oog op energie-efficiëntie, maar dankzij Linarte – de verticale aluminium gevelbekleding van Renson – kreeg de villa anno 2021 ook een gigantische esthetische upgrade.

“We stripten de bestaande woning tot enkel het bouwkundig frame overbleef”, blikt Kees terug op de totaalrenovatie van z’n woning. “Om het dan van onder tot boven volledig in te pakken met isolatie, zodat we het op het vlak van energie-efficiëntie weer up-to-date zouden krijgen. Tegen de gelijkvloerse gevels kwam die isolatie aan de buitenkant van de bestaande muren. De verticale Linarte-gevelbekleding van Renson bleek vervolgens een schot in de roos om die geïsoleerde gevels fraai af te werken. Zeker omdat ze van deze verbouwing één geheel maakte, zonder dat de bestaande woning nog van de nieuw aangebouwde delen te onderscheiden valt. Wie onze woning nu ziet, ziet een gebouw in balans … en kan nauwelijks geloven dat het om een renovatie gaat.”

Beurs- en bedrijfsbezoek geven doorslag

Kees vander Vlugt: “Na een bezoek aan de vakbeurs ‘Gevel’ met onze architect was mijn interesse voor de verticale Linarte-gevelbekleding van Renson al gewekt, hoewel ik er alle mogelijke gevelbekledingen tentoongesteld zag, van steenstrips tot beplating. En na een bezoek aan de fabrikant zelf was ik helemaal verkocht. Zeker toen ik in hun demowoning in de praktijk zag wat een mooi resultaat dat opleverde. Het is trouwens daar dat ik de inspiratie opdeed om de drie beschikbare Linarte-profielen (Block 30, Block 16 en Even 25) te combineren. Dat soort sprankelende gevel wou ik ook in mijn eigen woning terugzien.” 

De kleurkeuze voor de Linarte-profielen viel op zwartgrijs. Dat past perfect bij het pleisterwerk op de bovenverdieping en de kwartskleurige raamkozijnen.

Demonteerbare profielen bewijzen hun nut

En dus kreeg Villa Velsen een Linarte-jasje aangemeten. Het oogde voor Kees net zo mooi als hij in gedachten had, maar een ander groot voordeel is volgens hem dat je achter de Linarte-profielen ook alle leidingen, hemelwaterafvoer en bedrading van camera’s en alarmsystemen kwijt kan, zodat niets daarvan nog te zien is. “Maar het gaat nog verder”, legt hij uit, “want bij een eventueel defect aan een leiding of kabel kan je de aluminium profielen gewoon losklikken om er terug aan te kunnen. Iets wat met steenstrips of beplating tegen de gevel helaas niet mogelijk is. De mogelijkheid om dit type gevelbekleding makkelijk te kunnen combineren met na-isolatie is eveneens heel interessant, zeker nu steeds meer bestaande gebouwen in het kader van circulariteit een tweede leven krijgen.”

Spelen met kleur en vorm

De kleurkeuze voor de Linarte-profielen viel op zwartgrijs. Dat combineerde voor de bewoners perfect met het (net niet) witte pleisterwerk op de bovenverdieping en de kwartskleurige – en dus iets lichtere – raamkozijnen. Boven de kozijnen kozen ze ervoor om de Linarte-profielen niet te laten doorlopen. Daar zorgt een vlakke beplating voor een mooi hoogtezicht. Wat de vorm betreft, werden alle mogelijkheden benut. In een – op voorhand uitgemeten en uitgetekend – repetitief patroon komen de Block-profielen (in 2 dieptes) en de Even-profielen van Linarte terug. Het zorgt voor een soort golfpatroon dat deze vernieuwde woning een unieke uitstraling geeft. “Dat is waarin Linarte zich echt van de concurrentie onderscheidt”, aldus Kees vander Vlugt. “Voor een bedrijfspand kan een volledige wand in eenzelfde profiel wel mooi ogen, maar voor een woning vind ik het een echte meerwaarde om met de beschikbare vormen en dieptes te kunnen spelen. En dus is het resultaat precies hoe ik het voor ogen had, al had ik natuurlijk wel goed mijn huiswerk gemaakt en wist ik eigenlijk vooraf al dat dit mooi zou uitvallen.”

Goede voorbereiding is alles

Wat Linarte de bewoners leerde, is dat alles technisch goed voorbereid moet zijn, want de plaatsing houdt wel aardig wat werk in. En dus was het wat zoeken, maar dankzij de technische ondersteuning en het tekenwerk van Storax mag het resultaat gezien worden. Zij zorgden voor een installatieplan op basis van de werktekeningen met maatvoeringen, waardoor alles haarfijn gemonteerd kon worden, van bevestigingsstructuur over montageclips tot profielen … en zelfs ingewerkte buitenverlichting.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details