Platform voor de bouw
Duurzame nieuwbouw met atypische circulatie voor gemeentelijke basisschool

Duurzame nieuwbouw met atypische circulatie voor gemeentelijke basisschool

De kleuters en leerlingen van de gemeentelijke basisschool Sint-Jan in Arendonk genieten sinds dit jaar onderwijs in een gloednieuw gebouw van de hand van Markant Architecten. De moderne nieuwbouw scoort met onder meer een BEO-veld – een van de eerste in de gemeente – en betonkernactivering hoog op het vlak van duurzaamheid. Die ingrepen zorgden er wel voor dat de technieken, in tegenstelling tot in traditionelere bouwprojecten, voor hoofdaannemer DCA nog voor de ruwbouwfase op de agenda kwamen. “Ook voor de circulatie in het gebouw werd afgestapt van de klassieke benadering”, vertelt Peter Gilles, projectleider bij DCA. 

De nieuwbouw vervangt twee bestaande schoolgebouwen die een eindje uit elkaar liggen en werd opgetrokken naast een van de twee oude schoolgebouwen, waar vroeger een voetbalterrein lag. Het project begon voor DCA dus met de sloop van dat voetbalveld en de aanpalende tribune. “We vatten de werken aan in april 2021. De tweede coronagolf was toen net achter de rug, maar de pandemie had desalniettemin nog steeds impact op onze manier van vergaderen en werken omdat alle coronaregels nog niet waren opgeheven”, begint Peter Gilles te vertellen. “Daarnaast liepen we aanvankelijk ook vertraging op doordat leveringen van bouwmaterialen op zich lieten wachten, wat eveneens gelinkt was aan de coronacrisis.”

Het schoolgebouw telt twee bouwlagen en is goed voor zo’n 4.500 m² vloeroppervlakte.

Duurzame technieken

Corona vormde echter niet de enige uitdaging voor DCA bij de bouw van de nieuwe school. “In het project werden heel wat nieuwe technieken toegepast die, in tegenstelling tot traditionele technieken, nog voor de eerste spadesteek onze aandacht vroegen”, legt de projectleider uit. “Zo moesten er onder andere diepteboringen gebeuren voor de aanlag van een BEO-veld om de school geothermisch te verwarmen en koelen. Dat waren er gezien de grootte van de site en het nieuwe gebouw behoorlijk wat en die moesten we dus uitvoeren nog voor we echt konden beginnen bouwen. Wij hadden daar met DCA nog niet al te veel ervaring mee, dus een routineklus was het zeker niet.”

DCA moest ook al vroeg rekening houden met de betonkernactivering. “Dat is vloerverwarming en -koeling waarvan de buizen in de betonplaat zitten. Ze worden aan de wapeningsnetten bevestigd en gebruiken de betonmassa, die ze warmte of koelte laten opslaan om zo een aangenaam binnenklimaat te creëren”, aldus Peter Gilles. “Vooraleer we de betonnen vloerplaat konden storten, moesten we er dus voor zorgen dat alle technieken voor de betonkernactivering op punt stonden.”

Atypisch schoolgebouw

Op het vlak van duurzaamheid scoort de nieuwe gemeentelijke basisschool van Arendonk dus goede punten, met ook nog zonnepanelen op het dak en groendaken die het regenwater bufferen en vertraagd afvoeren. Maar de school heeft bouwtechnisch nog meer troeven, stipuleert Peter Gilles. “De architecten ontwierpen de gangen niet rechtlijnig, maar gaven ze diverse vormen. Bovendien dienen ze niet enkel circulatiedoeleinden, maar kunnen de kleuters er ook spelen. Er werd afgestapt van het klassieke patroon van een gang met klassen aan. Je zou gerust kunnen spreken van een atypisch schoolgebouw.” 

In het schoolgebouw werd afgestapt van het klassieke patroon van een gang met klassen aan.

Twee bouwlagen

Het schoolgebouw, opgetrokken met gevelstenen en silicaatsteen voor de dragende muren, telt twee bouwlagen en is goed voor zo’n 4.500 m² vloeroppervlakte. Die werd verdeeld over acht kleuterklassen, achttien klassen voor de lagere school, ateliers, snoezelruimtes, refters, kantoren en een grote overdekte fietsenstalling voor 310 fietsen. De school biedt plaats aan achthonderd leerlingen. DCA realiseerde ook een bescheiden sporthal op dezelfde site, die na schooltijd gebruikt kan worden door verenigingen, en de buitenaanleg, die bestaat uit zandbakken, rubberen en gietbetonvloeren, een kunstgrasveld, een klimmuur en een loopparcours. De klassieke betondal bleef in de kast. 

Op het vlak van duurzaamheid en uitvoeringskwaliteit scoort de nieuwe gemeentelijke basisschool van Arendonk goede punten.

Trots

DCA blikt trots terug op het project. “De nieuwe technieken maakten er een leerrijke opdracht van. De eisen van de bouwheer en de architect op het gebied van coördinatie, technieken en details lagen ook erg hoog. Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn om als Kempisch bouwbedrijf een project in eigen streek te mogen realiseren”, besluit Peter Gilles.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?