Platform voor de bouw
Stenen met een minimale impact op de planeet
Annick Hulsman: “Door een paar centimeter weg te halen, creëren we voordelen op alle vlakken.”

Stenen met een minimale impact op de planeet

Vandersanden, een van de grootste steenfabrieken in Europa, lanceerde in 2023 een nieuw standaardformaat voor gevelstenen en kleiklinkers: het S-line®-assortiment. De slanke stenen hebben een veel kleinere CO2-impact bij de productie en het transport. Bovendien laten de smallere gevelstenen meer ruimte voor de isolatie van muren. De ecobakstenen maken deel uit van het Together to Zero-programma van Vandersanden, met de ambitie om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Klassieke gevelstenen hebben een breedte van 10 centimeter. Met S-line® brengt Vandersanden gevelstenen van 7,2 centimeter breed op de markt. Annick Hulsman, Business Unit Marketeer Gevel bij Vandersanden: “Bij de productie van die slankere stenen gebruiken we 29 % minder water, 29 % minder grondstoffen en 34 % minder energie. Zo stoten we 33 % minder CO2 uit. Door de smallere stenen kunnen klanten besparen op transport en is er bij de bouw meer plaats voor isolatie of binnenruimte. Ook de metselaars voelen het verschil: die werken ergonomischer doordat de stenen minder wegen. Met andere woorden: door een paar centimeter weg te halen, creëren we voordelen op alle vlakken, terwijl de esthetische waarde hetzelfde blijft. We krijgen weleens de vraag of de smallere stenen een impact hebben op de stabiliteit. Absoluut niet, want de meeste gevelstenen hebben allang geen dragende functie meer.”

S-line®: even mooi en stevig, maar veel milieuvriendelijker.

Smallere straatstenen

In het S-line®-gamma zitten ook straatbakstenen in een nieuw formaat: 60 en 70 millimeter hoog in plaats van de klassieke 80 millimeter. De lagere straatstenen scoren beter qua milieuvriendelijkheid en behouden hun looks en stevigheid. 

Together to Zero

Vandersanden levert al jaren grote inspanningen om met een zo klein mogelijke impact op mens en milieu te produceren. Het bedrijf heeft de milieuvriendelijkste baksteenoven van Europa en gebruikt hernieuwbare energie van zijn windmolen en meer dan 35.000 zonnepanelen. Daarnaast zet Vandersanden volop in op slim watermanagement, duurzame verpakkingsmethodes en elektrische bedrijfsvoertuigen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details